Page title

20
aug
Make Better Policies – locuirea informală (conferință de lucru internațională)
Make Better Policies – locuirea informală (conferință de lucru internațională)
  • mkbt
  • 117 Views
  • 0 Comment
  • locuire informala . make better policies .

MKBT: Make Better și Fundația PACT, cu sprijinul Habitat for Humanity România, au fost co-organizatorii și facilitatorii conferinței internaționale Tackling informal settlements – practices and policies dealing with housing informality (Soluții pentru așezările informale – practici și politici care abordează locuirea informală), desfășurate la București, pe 6 iulie 2018, în cadrul proiectului No Man’s Land.

Evenimentul și-a propus să investigheze similaritățile și diferențele în ce privește locuirea informală la nivel mondial și să identifice soluții și modele de intervenție ce s-au dovedit a fi bune practici în anumite zone și ar putea fi relevante în context românesc. Conferința s-a bucurat de participarea extraordinară a unor experți de renume internațional în domeniul politicilor locuirii și planificării urbane precum Sasha Tsenkova (Profesor Universitatea Calgary, Canada), Julien Damon (Profesor Sciences Po Paris, Franța), Ashmet Elezovski (National Roma Centrum, Macedonia) și a numeroși reprezentanți ai autorităților naționale (MDRAP, ANR), ai autorităților locale, ai ONG-urilor și comunităților locale care se confruntă cu problematica locuirii informale sau problematici conexe acesteia în România.

Sasha Tsenkova despre așezările informale ca

Sasha Tsenkova despre așezările informale ca “peisaje ale disperării” dar și ca sit-uri viabile cu potențial real de formalizare.

Speakerii internaționali au susținut prezentări și sesiuni de întrebări și răspunsuri în cadrul panelului introductiv și exploratoriu Recunoaștere, responsabilitate și soluții – bune practici internaționale:

  • Dna. Sasha Tsenkova, Canada – „Informality, Urban Planning & Rebuilding Resilient Communities”
  • Dl. Ashmet Elezovski, Macedonia – „Legalization of Roma Housing in Macedonia”
  • Dl. Julien Damon, Franța – „Three perspectives on slums: the world, Europe, France”

Dincolo de schimbul valoros de informații și bune practici internaționale, unul dintre principalele obiective ale evenimentului a fost găsirea de soluții concrete și de direcții de acțiune aplicabile de experții și reprezentanții autorităților participanți în grupurile de lucru tematice: Legislație; Restructurare urbanistică și planificare; Abordare integrată, măsuri complementare; Finanțări naționale și europene posibil destinate comunităților defavorizate – limitări și oportunități.

Mai multe informații despre fenomenul locuirii informale & principalele concluzii ale conferinței și ale grupurilor de lucru tematice sunt disponibile urmând acest link.

Peste 64.000 de familii din România trăiesc în așezări informale, fără a avea un drept de posesie asupra terenurilor și caselor lor, în unele cazuri fără acte de identitate, cu acces limitat sau chiar inexistent la utilitățile de bază și la infrastructura rutieră. Deseori, locurile în care sunt amplasate casele pun în pericol siguranța și sănătatea rezidenților. Cu toate acestea, cadrul normativ în vigoare, politicile guvernamentale și programele UE destinate României nu cuprind referiri clare cu privire la așezările informale, ceea ce reprezintă unul dintre principalele obstacole care împiedică intervențiile publice în cadrul acestora, stoparea sau reducerea acestui fenomen și a problemelor care decurg din situația de informalitate.

Vă invităm să urmăriți mai jos un scurt film despre fenomenul locuirii informale în România (realizat de Vira Films în cadrul proiectului No Man’s Land).


Evenimentul organizat a creat, de asemenea, contextul formării unui grup de lucru inter-instituțional pe tema locuirii informale în România o nevoie sesizată de majoritatea participanților la discuții și inclusă pe agenda unor instituții precum Agenția Națională pentru Romi și al Secretariatul General al Guvernului.

Conferința internațională organizată de Fundația PACT, MKBT: Make Better, GAL Reșița, Asociația DEP Bumbești-Jiu, Grupul de Inițiativă Valea Corbului face parte din proiectul No man’s land: Locuirea informală în comunitățile de romi – recunoaștere, responsabilitate și soluții comune, care are ca obiective documentarea fenomenului locuirii informale din România, proporțiile și efectele acestuia; creșterea gradului de conștientizare asupra acestui fenomen; explorarea opțiunilor și soluțiilor normative și operaționale posibile pentru îmbunătățirea condițiilor de viață din așezările informale, respectiv limitarea fenomenului locuirii informale în România. Mai multe informații, pe www.locuireinformala.ro

Evenimentul a beneficiat de susținerea Ambasadei Republicii Franceze în România și a Habitat for Humanity România (prin proiectul Build Solid Ground, finanțat de Uniunea Europeană). Mulțumim!