Home / Noutati / Relevanța experienței României în dezvoltare urbană post-socialistă pentru asistența internațională pentru dezvoltare

15
iun
Relevanța experienței României în dezvoltare urbană post-socialistă pentru asistența internațională pentru dezvoltare
Relevanța experienței României în dezvoltare urbană post-socialistă pentru asistența internațională pentru dezvoltare
  • mkbt
  • 2385 Views
  • 0 Comment
  • ARCADIA . conference . development aid . international development . post-socialist countries .

ARCADIA organizează în fiecare an o conferință care reunește experți în domeniul dezvoltării internaționale precum și reprezentanți ai mediului academic interesați de domeniul cooperare și dezvoltare internațională. Ediția din acest an a avut loc în luna iunie la Cluj-Napoca. Conferința avut ca temă abordarea politicii de asistență pentru dezvoltare internațională a noilor donatori în regiunea sud-est europeană.

Am participat la eveniment cu deosebit interes, având în vedere un aspect pe care îl considerăm important și anume relevanța experienței din România în planificare și dezvoltare urbană, atât înainte, cât și după căderea regimurilor totalitare din SEE. Am considerat că această experiență poate fi foarte utilă ca lecții învățate referitoare la dificultăți, provocări și tip de demersuri, atât pentru profesioniști din domeniu cât și mediul academic din afara țării noastre.

Dat fiind că la nivel global proporția locuitorilor din mediul urban este în creștere exponențială, nevoia de a sprijini dezvoltarea durabilă a orașelor necesită tot mai multe cunoștințe și experiență. România a trecut printr-un process de urbanizarea rapidă în ultima jumătate a secolului, fapt ce a generat multe lecții învățate, relevante atât pentru țări din spațiul post-socialist, precum și alte țări în curs de dezvoltare. Dezvoltarea urbană în România reprezintă o arie de practică profesională cu o experiență cumulată de valoare, care poate fi împărtășită și altor state prin diverse inițiative de asistență pentru dezvoltare. Cu toate acestea, persoanele care sunt implicate în domeniul dezvoltării urbane în România nu sunt familiarizate cu politica de asistență oficială pentru dezvoltare a țării noastre și nu se percep ca (potențiali) profesioniști în domeniul dezvoltării internaționale.

Prezentarea susținută de Anamaria și Marina au avut rolul de impulsiona participanții invitați, arhitecti, urbaniști si ingineri la o dezbatere asupra modului în care expertiza noastră combinată în planificarea și dezvoltarea urbană ar putea fi pusă la dispoziția altor comunități în nevoie din afara României. Șerban Țigănaș, invitat al discuției panel, a expus o serie de inițiative generate de Ordinul Arhitecților în regiunea Mării Negre care reprezintă exemple valoroase despre modul în care corpul de profesioniști din România activează deja în țări în curs de dezvoltare.

În cadrul MKBT vom continua eforturile noastre de facilita o punte de comunicare între profesioniști în dezvoltare internațională și experți implicați în dezvoltarea urbană din România, valorificând implicarea membrilor MKBT în rețeaua ARCADIA. Una dintre aspirațiile noastre este de a extinde rețeaua noastră de parteneri și de a folosi experiența cumulată în regiunea de sud est a Europei, pe măsură ce practica noastră se dezvoltă în România.

Găsiți mai multe informații despre activitatea și evenimentele ARCADIA (Asociația Română pentru Cooperare și Dezvoltare Internațională) la această adresă.