Page title

În luna februarie demarăm, împreună cu CRIDL – Centrul Român pentru Inovație în Dezvoltare Locală,  proiectul ALERT.

ALERT urmărește să prevină pierderea de vieți omenești în urma unui iminent cutremur de intensitate ridicată, mobilizând puterea de generare de informații de către cetățeni, printr-o platformă colaborativă online. Intenționăm astfel să creștem gradul de conștientizare asupra pericolului, să colectăm și diseminăm resurse pentru cei afectați de risc și să stimulăm mobilizarea de fonduri și implicare din partea sectorului public.

CRIDL va dezvolta o platforma de crowd sourcing de informații culese de cetățeni și voluntari cu privire la clădirile aflate în risc seismic din București. Voluntarii proiectului, sau simpli cetățeni, vor putea încărca automat și în timp real, pe o harta digitală, date (text, poze) din care să reiasă informații despre clădiri aflate în risc. Vom avea în vedere în principal date despre numărul de persoane care locuiesc în imobilul respectiv, dar și alte tipuri de informații: dacă imobilul mai există sau e deja demolat/părăsit, dacă sunt imobile locuite în imediata proximitate care pot fi afectate de prăbușirea celui vizat, dacă sunt diferite funcțiuni (eg. magazin, birouri ș.a.) unde lucrează oameni și/sau există circulație zilnică de clienți.  Astfel, proiectul va genera ”recensământ” al oamenilor aflați în risc.

Contribuția MKBT în acest demers este de a mobiliza resurse de expertiză în domeniul policilor de locuire, de mitigare a riscului seismic, a rezilienței orașelor și a metodelor și practicilor de implicare a cetățenilor în găsirea de soluții la provocările orașului.

Proiectul este finanțat de Telekom în urma concursului de proiecte Te Implici și este implementat ca demers în parteneriat al CRIDL și MKBT.