Page title

10
oct
Acasă, în siguranță: resurse pentru cei ce locuiesc în zone afectate de cutremure
Acasă, în siguranță: resurse pentru cei ce locuiesc în zone afectate de cutremure
  • mkbt
  • 3505 Views
  • 0 Comment
  • locuire vulnerabila . risc seismic . vulnerabilitate seismica .

Locuirea este unul dintre principalele noastre subiecte de interes. În București, unde ne avem sediu, și în sud-estul țării în principal, problemelor locuirii li se adăugă vulnerabilitatea seismică.

Cutremurele de mare intensitate de anul acesta din Turcia au arătat ce efecte devastatoare pot avea acestea asupra comunităților locale – pierderi de vieți omenești, pagube masive, familii rămase de pe-o zi pe alta fără nimic.

De-a lungul anilor precedenți am avut mai multe acțiuni punctuale dedicate conștientizării provocărilor locuirii vulnerabile seismic. Am început aceste acțiuni după Colectiv, care ne-a marcat ca eveniment-martor al vulnerabilității orașului nostru la dezastre. Am geo-referențiat clădirile expertizate și încadrate în clase și categorii de urgență și le-am marcat pe o hartă facil de explorat pe pagina seismic-alert.ro (acum dezafectată). Am gândit un chestionar de evaluare a clădirilor cu bulină din București pe care l-am aplicat pe teren cu sprijinul studenților de la Facultatea de Geografie din București, coordonați de colegul nostru Bogdan Suditu. Voiam să aflăm câți oameni locuiesc în blocuri cu bulină. Am trecut de 12.000 mii de persoane fără măcar să reușim să contorizăm toate clădirile cu bulină – un prag înfiorător! Am dat de oameni care trăiesc zi de zi cu groaza ca aceea ar putea fi ziua marelui cutremur, dar și alții complet inconștienți de situația de risc în care se află.

Am editat și lansat o broșură care să explice asociațiilor de proprietari care sunt mecanismele de sprijin pe care le pot accesa pentru consolidarea blocului. Și, ulterior, un album intitulat „București, Orașul Vulnerabil”, realizat cu ajutorul fotografului Cătălin Alexa (www.imagist.ro) și editat de Gruia Bădescu și Raluca Munteanu. Albumul prezintă o galerie comprehensivă a clădirilor cu bulină din București și reunește comentarii și exemple din alte țări despre provocările vulnerabilității seismice a fondului construit și practici de comunicare și conștientizare a riscului.

În  2019 membrii echipei noastre de bază – Marina, Bogdan, Mihai și Ana – au fost cooptați ca experți independenți în echipa mai amplă care a lucrat la analiza și propunerea direcțiilor strategice pentru Strategia Națională pentru Reducerea Riscului Seismic, proiect implementat de Banca Mondială în sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Public. Un efort imens, multidisciplinar, care ne-a lăsat mai conștienți de scara riscului la care suntem expuși ca țară, și de urgența – și complexitatea – măsurilor necesar de luat (documentația rezultată este disponibilă online pe pagina MDLPA aici).

Toamna trecută Strategia Națională pentru Reducerea Riscului Seismic a fost în sfârșit aprobată de Guvern, un pas foarte important în a trasa planuri de lucru, a mobiliza voință politică și resurse investiționale înspre o mai mare reziliență seismică a comunităților din România. Organizația noastră, MKBT, a fost invitată să facă parte din strategia de monitorizare a implementării strategiei, poziție în care ne bucurăm să ținem aproape cu eforturile instituționale în acest sens.

E foarte, foarte mult de lucru pentru reducerea riscului seismic în România, cu eforturi necesare din partea multor instituții dar și din partea societății civile. Așa că ne-am suflecat mânecile și am adus și noi, pe mai departe, contribuțiile noastre ca inițiative civice.

Anul trecut am lucrat alături de Code4Romania, ca parte dintr-un proiect sprijinit de Fundația Comunitară București prin programul Bucureștiul Pregătit, să punem cap la cap platforma e-cutremur.ro. Acesta este – și va rămâne – o platformă integratoare de conținut, gestionată de Code4Romania, cu privire la managementul riscului seismic în toate cele 4 dimensiuni ale sale (1) conștientizare și reducere a riscului, (2) pregătire pentru situații de urgență, (3) răspuns în situația de urgență și (4) recuperare post-dezastru. Este o platformă civică gata-de-lansare care ar integra și coordona informații (și) în eventualitatea producerii unui cutremur, venind în sprijinul intervențiilor de răspuns și recuperare.

În cadrul aceluiași proiect am editat și lansăm astăzi două broșuri de informare a proprietarilor și chiriașilor din București, cu informații care sunt valabile de altfel în tot restul tării expuse riscului seismic. Tot astăzi lansăm public și site-ul www.acasainsiguranta.ro, dezvoltat tot împreună cu Code4Romania. Aceasta este o pagină resursă pentru proprietari, asociații de proprietari și administratori de condominii din țară pentru conștientizarea riscului seismic și a locuirii vulnerabile la cutremur. Ne propunem să ajungem, prin rețea de parteneri, la câți mai mulți proprietari de locuințe (posibil) vulnerabile seismic din țară, și să impulsionăm acțiune înspre expertizare și consolidare. Suntem deschiși, în continuare, la acțiuni colaborative pentru a crește și face cât mai cunoscută acest site, care înglobează și resursele realizate de noi în anii precedenți.

Broșurile pentru proprietari și chiriași pot fi descărcate de aici: Sunt proprietar în București, capitala riscului seismic.  // Sunt chiriaș în București, capitala riscului seismic.

Vă invităm să răsfoiți pagina www.acasainsiguranta.ro și să dați like și follow paginii de Facebook asociate: Acasă, în siguranță.