Page title

03
aug
Bârzava: Bogăția Apei. Weekend la canalele Bârzavei & vizită la Grebla
Bârzava: Bogăția Apei. Weekend la canalele Bârzavei & vizită la Grebla
 • mkbt
 • 7213 Views
 • 0 Comment
 • afcn . asociatia make better . barzava . patrimoniu . Resita .

Reșițenii și locuitorii din zonele din jur sunt invitați, în weekendul 6-7 august 2022, la „Bârzava: Bogăția Apei”, un eveniment de explorare și descoperire a unui patrimoniu unic în România, „ascuns” în pădurile din jurul Reșiței: rețeaua de canale, tuneluri, apeducte, lacuri de acumulare și hidrocentrale din bazinul superior al Bârzavei, râul care traversează orașul. 

Evenimentul Bârzava: Bogăția Apei face parte din proiectul „Orașul invizibil. Partea 1: Povestea apei”, implementat de Asociația Make Better, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Primăria Reșița, în parteneriat cu Muzeul Cineastului Amator și Modulab și cu sprijinul CEZ România, Muzeul Banatului Montan, Asociația Prietenii Munților și Bike Attack / Ro Mountain Bike.

Aceste amenajări hidrotehnice, dezvoltate de-a lungul a peste un secol, au avut un rol esențial în deservirea industriei și comunității locale cu energie și apă. Fiind răsfirate pe suprafețe extinse, împădurite, unele greu accesibile, rețeaua de canale – din care peste 60 km încă în exploatare – este puțin cunoscută în România, dar și la nivel internațional.

Programul activităților din weekendul 6-7 august include tururi ghidate, la pas sau cu bicicletele de-a lungul canalelor Bârzavei, expoziție de fotografii și instalație interactivă în Centrul Civic Reșița, tur ghidat la Centrala Hidroelectrică Grebla și prelegere cu istoricul Mircea Rusnac despre istoria și dezvoltarea acestui patrimoniu hidrotehnic.

Accesul la toate activitățile este liber.

MVR - BA poster-main

Pentru o cât mai bună organizare și pentru a avea o estimare cât mai realistă numărului de participanți, la unele activități este nevoie de o înscriere înainte (vedeți mai jos).

PROGRAM:

Sâmbătă, 6 august

 • 10.30 – 14.30: Tur ghidat cu bicicletele de-a lungul canalelor, împreună cu Bike Attack / Ro Mountain Bike.
  Locurile sunt limitate. Pentru înscrieri, accesați linkul de aici: https://forms.gle/AKybtnz5hHVFc7km6
 • 17.00: Conversații despre istoria dezvoltării amenajărilor de pe cursul Bârzavei, cu istoricul Mircea Rusnac
 • 1600, 17.00 & 18.00: Tururi ghidate la Centrala Hidroelectrică Grebla.
  Punct de întâlnire, la intrarea în curtea hidrocentralei: . Cei interesați vor fi așteptați de un voluntar din partea organizatorilor și preluați de un angajat al centralei care va acompania grupul pe tot parcursul vizitei.

Duminică, 7 august 2022

 • 10. 30 – 14.30: Drumeție – tur ghidat de-a lungul canalelor și povești despre rețeaua hidrotehnică, împreună cu Sandu Borza (Asociația Prietenii Munților).
  Locurile sunt limitate. Pentru înscrieri, accesați linkul de aici: https://forms.gle/3ByrLREx5N68LJYh6

Sâmbătă & Duminică, 7 august 2022

 • 10.00 – 20.00: Expoziție de fotografii și instalație interactivă privind dezvoltarea rețelei de ape și utilizarea acesteia pentru industrie în Centrul Civic din Reșița, scuarul de lângă Teatrul de Vest.

MVR - BA poster-program (1)

Acțiunile de mai sus sunt precedate, în data de 5 august, de o masă rotundă și dezbatere instituțională ce va avea loc la Consiliul Județean Reșița și va reuni actori instituționali, reprezentanți ai mediului privat și civic. Scopul acestei reuniuni este de a mobiliza acțiuni comune și o viziune sustenabilă cu privire la valorificarea, prezervarea și promovarea acestui patrimoniu industrial unic în țară.

Scopul proiectului „Orașul invizibil. Partea 1: Povestea apei” este de a scoate la iveală și promova patrimoniul material constând în sistemul de amenajări hidrotehnice din bazinul superior al Bârzavei prin acțiuni de conștientizare, dezbateri instituționale, colectarea și digitalizarea de arhive multi-media ce vor fi făcute disponibile pe platforma Muzeul Virtual Reșița, www.muzeulvirtualresita.ro (platformă aflată în prezent în dezvoltare).

„Orașul invizibil. Partea 1: Povestea apei” este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


Proiectul este o continuare a unui demers început în ultimii ani de Asociația Make Better de recuperare a memoriei locului și de digitalizare a tezaurului inestimabil deținut de generația celor care au lucrat în uzinele din Reșița în anii de glorie ai industriei. Cu ocazia celor 250 de ani de industrie pe care Reșița i-a împlinit în 2021, am dezcoltat platforma „Muzeul Virtual Reșița”, încă în lucru, care pune în lumină poveștile devenirii cartierelor și industriei, colectate de la cetățenii orașului. Proiectul dedicat bogăției Bârzavei este o altă componentă a muzeului virtual, care va fi ulterior completată cu alte dimensiuni nevăzute ale orașului și patrimoniului său material și imaterial.

Implicarea organizației MKBT: Make Better în Reșița a început în 2016, odată cu un proiect de inventariere și documentare a situației siturilor și patrimoniului industrial din oraș, în care au fost prospectate soluții de reconversie a clădirilor industriale subutilizate și acțiuni de planificare a regenerării cartierelor marginalizate din oraș. Mai multe despre acest proces de regenerare urbană, aici.