Page title

05
aug
Începem Încredere în Făgăraș!
Începem Încredere în Făgăraș!
  • mkbt
  • 4850 Views
  • 0 Comment
  • Incredere in Fagaras . urban regeneration .

Vara 2016 e un început important pentru noi: punem bazele Încredere în Făgăraș.

Încredere în Făgăraș este un spațiu de reflecție și acțiune pentru revitalizarea zonei Țării Făgărașului. Demersul Încredere în Făgăraș vine din angajamentul și pasiunea noastră pentru domeniul regenerării și al dezvoltării locale, pe de o parte, și zona Țării Făgărașului, pe de altă parte.

  • De ce în Țara Făgărașului?

Lucrăm în zonă, o vizităm sau o promovăm încă din 2012. Am ajuns să cunoaștem comunitatea locală, oameni și organizații, sa ne facem prieteni și să ne simțim ca acasă.

Pe parcurs, am văzut că Făgăraș și zona sa înconjurătoare ilustrează mai toate provocările majore ale României, în special al mediului mic urban și rural: localități în declin demografic și profunde schimbări socio-umane la nivelul comunităților locale, profil economic fărâmițat după restructurarea marilor întreprinderi, dar și semințe pline de optimism dinspre spirit antreprenorial, inițiative civice și oameni implicați și preocupați de soarta comunităților lor. Vrem să explorăm soluții pentru aceste provocări, construind împreună cu inițiative curente sau mobilizând noi resurse.

  • Cum vom acționa?

Să spunem pentru început ce nu vom face: nu vom acționa pripit, fără conectare la demersuri curente sau gândire pe termen lung, sau mânați strict de disponibilitatea punctuală a unei finanțări. Credem că genul acesta de abordări risipesc inutil resurse, de cele mai multe ori publice, și chiar și atunci când sunt bine-intenționate prezintă riscul de a face mai mult rău decât bine comunităților pe care le servesc.

Ne propunem să acționăm sistematic, pe termen lung, gândind împreună stimuli relevanți pentru revitalizarea zonei și arii care valorifică domeniile noastre de expertiză și interes. Ne-am conturat, la început de drum, temele: (1) Locuire, (2) Re-activare de spații abandonate sau slab valorificate, (3) Antreprenoriat social și (4) Identitate locală și turism. La acestea se adaugă competențele noastre în domenii transversale: facilitarea proceselor de participare publică și planificare strategică, derularea de cercetări calitative și cantitative, design de program și evaluare/monitorizare.

schema_BUNA PT SITE-01

În prima etapă, propunem o serie de ateliere de explorat idei, întâlnit oameni și identificat teme comune de lucru. Primul atelier Încredere în Făgăraș este cel din 23 mai 2016. Construim gradual platforma www.IncredereinFăgăraș.ro, cu scopul de a conecta inițiative existente și viitoare, pentru acțiuni colaborative și concentrate pentru revitalizarea Țării Făgărașului. Și dezvoltăm treptat un set de inițiative în toate cele 4 domenii tematice menționate mai sus, împreună cu alte organizații și persoane resursă-locale.

Vizitați platforma: www.ÎncredereînFăgăraș.ro pentru a vă ține la curent cu noutățile și parcursul nostru!

Later edit: La final de proiect am dezvoltat un ghid de apropiere civică a spațiilor abandonate în orașe aflate în declin, îl găsiți AICI.