Page title

26
iul
Construim un muzeu virtual al Reșiței
Construim un muzeu virtual al Reșiței
  • mkbt
  • 1115 Views
  • 0 Comment
  • industroe . muzeu . Resita .

Cu ocazia celor 250 de ani de industrie pe care Reșița îi împlinește în 2021, ne-am propus, împreună cu Arhiva Etnologică de Imagine (divizie a Muzeul Țăranului Român) și Muzeul Cineastului Amator din Reșița, cercetarea și colectarea de memorii și arhive despre semnificația patrimoniului industrial într-un muzeu digital dedicat Reșiței. Prin acest demers, vor fi cartate poveștile devenirii cartierelor și industriei orașului, prin digitizarea și publicarea de materiale arhivistice multi-media, și vor fi documentate povești ale oamenilor, evenimente și organizații definitorii în memoria și transformarea Reșiței.

Începând din primăvara acestui an, echipa editorială a avut numeroase interviuri despre munca din trecut și viitor, a mers „pe teren” pentru a înțelege mai bine la firul ierbii impactul schimbărilor și a colectat o serie de artefacte a căror istorie va fi ilustrată pe Platforma „Muzeul Virtual Reșița 250 +”.

Platforma va fi lansată în toamna acestui an.Proiectul are în plan și testarea de rute tematice și amplasarea unor panouri informative prin oraș, care au rolul de a facilita explorarea fizică a orașului în tandem cu cea a muzeului virtual.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Primăria Municipiului Reșița.

Muzeul este prima inițiativă dintr-un proiect ambițios pe termen lung, gândit de Asociația Make Better împreună cu autoritățile și comunitatea locală, acela de a construi un Laborator de Inovare Urbană. Scopul LAB-ului va fi să conecteze Reșița la rețele naționale și globale de know-how și în regenerare urbană și să mobilizeze energii noi spre oraș și va fi construit pe cinci direcții: Orașul și natura, Cartierul Creativ, Identitate, patrimoniu și cultură, Gastronomie și Antreprenoriat.

Implicarea organizației MKBT: Make Better în Reșița a început în 2016, odată cu un proiect de inventariere și documentare a situației siturilor și patrimoniului industrial din oraș, în care au fost prospectate soluții de reconversie a clădirilor industriale subutilizate și acțiuni de planificare a regenerării cartierelor marginalizate din oraș.

Un alt proiect derulat în Reșița anul acesta are ca scop o intervenție urbanistică participativă în cartierul mărginaș Câlnc, fiind primul proiect de reglementare a unei așezări informale din România.

Mai multe detalii despre activitățile MKBT: Make Better în Reșița, citiți aici.

Foto: Ioana Ciolea