Page title

29
iun
Cum să fii Acasă, în siguranță? Am lansat platforma e-cutremur.ro
Cum să fii Acasă, în siguranță? Am lansat platforma e-cutremur.ro
  • mkbt
  • 956 Views
  • 0 Comment
  • bucuresti . cutremur . risc seismic .

MKBT: Make Better, cu sprijinul Code for Romania, lansează www.e-cutremur.ro, platforma civică de informare și resurse de sprijin pentru reducerea riscului seismic pentru cetățeni, sub denumirea „Acasă, în siguranță”.

Aflată în faza de dezvoltare, plaftorma își propune să devină un one-stop-for-all info point, un punct principal de căutare și centralizare a infomațiilor privind reducerea riscului seismic și ce trebuie să știi și să faci pentru a te asigura că ești în siguranță acasă.

  • Bogdan Suditu, Mihai Șercăianu, MKBT: Make Better: La fel ca în alte domenii, atunci când vorbim despre pregătirea pentru cutremur, există multe surse de informații pe net. Din nefericire, nu toate informațiile relevante care interesează cetățenii se găsesc în același loc și nu toate informațiile pot fi verificate că sunt corecte, de actualitate, bazate pe surse oficiale și științifice. Platforma e-cutremur.ro gândită de MKBT: Make Better are acest rol: de a aduna, permanent, pe o singură pagină, resurse de actualitate privind reducerea riscului seismic și acțiunilor în caz de cutremur, fiind destinate tuturor celor care au nevoie de aceste informații: locuitorii orașului, asociațiile de proprietari, organizații, autorități etc.
  • Olivia Vereha, Code for Romania: În momentele imediat următoare unui dezastru major se va instala panica. Va deveni foarte dificil pentru orice persoană să își amintească pe ce website sau pe ce platformă ar putea găsi informații despre punctele de adunare, unde să meargă pentru a primi ajutor, cu ce autorități pot vorbi etc. Oamenii au nevoie de un instrument simplu, la îndemână, care să le permită să caute tot ce le trebuie și să primească informații simple, concise sau liste clare de ONG-uri, autorități sau alte entități care le pot oferi ajutor. La fel cum, în așteptarea acestui eveniment este vital să ne pregătim corespunzător din surse sigure.

    e-cutremur este un centralizator de resurse utile organizate în jurul unui motor de căutare care va ajuta pe oricine să găsească informații utile de pregătire pentru cutremur dar și post-seism – de la spitale, centre de ajutor, adăposturi, proceduri legale, informații legate de eforturile de intervenție, alte aplicații digitale utile etc. e-cutremur.ro este o soluție digitală proiectată de Code for Romania ca parte a ecosistemului de soluții digitale pentru prevenirea și managementul dezastrelor.

www.e-cutremur.ro este dedicată tuturor bucureștenilor care locuiesc în clădiri vulnerabile seismic, mai noi sau mai vechi, expertizate sau nu, oricare ar fi raportarea acestora la locuință: aceea de proprietar, chiriaș, persoane implicate în conducerea sau administrarea asociațiilor de proprietari. Cetățenii vor putea găsi informații de la specialiști și organizații de care au nevoie pentru a fi pregătiți pentru un cutremur, dar este locul potrivit pentru cetățenii care vor să se implice activ.

Totodată, scopul platformei este de a sprijini implicit și autoritățile locale prin faptul că va crește gradul de conștientizare a cetățenilor legal de rolul și responsabilitățile lor și va contribui la stabilirea unor așteptări realiste față de rolul și responsabilitățile Primăriei.

Lansarea a avut loc marți seara, 28 iunie, în grădina de vară Random Space din București, în prezența echipei de proiect, partenerilor de la mai multe ONG-uri implicate în acțiuni privind reducerea riscului seismic și reprezentanți ai instituții publice locale.

afis a4

Platforma www.e-cutremur.ro, cu motto-ul Acasă, în siguranță, este susținută din programul Bucureștiul Pregătit, finanțat de ING Romania, IKEA Romania, Lidl Romania, Enel România și PAID Romania și gestionat de Fundația Comunitară București.


  • MKBT:Make Better

MKBT: Make Better (www.mkbt.ro) este o organizație care activează în domeniul dezvoltării locale și regenerării urbane, lucrând la firul ierbii cu comunități și autorități locale.

Echipa MKBT continuă proiectele privind conștientizarea riscului seismic din București, începute în 2016, când a lansat www.seismic-alert.ro. ALERT este o platformă online de colectare de date de la cetățeni cu privire la clădirile aflate în risc seismic din București, vizând informații în special legate de numărul, nevoile și problemele persoanelor care locuiesc în astfel de clădiri.

  • Code for Romania

Platforma Acasă, în siguranță este gândită de MKBT și dezvoltată de Code for Romania și a pornit dintr-o nevoie comună de a oferi cetățenilor informații utile despre pregătirea individuală în cazul unui cutremur major, riscul seismic și ce înseamnă locuirea în siguranță. Code for Romania este o comunitate de oameni care dezvoltă împreună soluţii IT pentru a rezolva probleme ale societăţii.

  • Bucureștiul Pregătit

Bucureștiul Pregătit este un program inițiat de Fundația Comunitară București în 2019, care adună resurse private și susține proiecte pentru pregătirea bucureștenilor pentru cutremur, printr-un fond de finanțare transparent. Proiectele susținute prin Bucureștiul Pregătit cresc gradul de informare și educare a populației și dezvoltă o rețea de suport în caz de cutremur.