Page title

16
feb
Despre urban commons: cum pot cetățenii transforma spațiile abandonate din oraș?
Despre urban commons: cum pot cetățenii transforma spațiile abandonate din oraș?
  • mkbt
  • 4413 Views
  • 0 Comment
  • conferinta . MKBT: Make Better . orase mici . public spaces . spatii abandonate . urban commons . zoom .

Active-citizens-fund

Te-ai gândit că spațiile părăsite dintr-un oraș ar putea fi transformate de cetățeni în locuri funcționale și utile comunității? Cum am putea deveni din simpli „consumatori” ai spațiului public participanți activi care se implică să transforme astfel de spații-resursă? De sprijinul cui avem nevoie? Ce ar fi dacă am vedea orașul ca pe o resursă gestionată în comun, în care cetățenii, autoritățile publice și mediul privat colaborează pentru îngrijirea și transformarea spațiilor nevalorificate din oraș?

Nu sunt întrebări utopice, ci câteva dintre principiile pe care se bazează mișcarea „urban commons”, un model despre cum ne putem re-apropria orașul, testat cu succes în multe inițiative comunitare din statele europene. Conceptul promovează perspectiva în care un spațiu părăsit, o grădină urbană sau o clădire în paragină sunt, de fapt, elemente cu potențial ce pot fi activate prin implicare și colaborare între cetățeni, administrația publică și/sau mediul privat. Prin ideea de commons, orașul e privit ca o resursă comună, care ne privește pe toți, pentru care suntem cu toții responsabili și pentru care putem acționa împreună.

Asociația MKBT: Make Better te invită pe 24 februarie, de la 16:00, și pe 10 martie, de la 15:00, la două sesiuni online (pe Zoom) despre urban commons, alături de doi cercetători și practicieni care ne vor îndruma cum să ne raportăm la spațiile nefolosite dintr-un oraș și cum putem acționa colectiv pentru gestiunea și aproprierea acestora.

Pentru înscriere, te rugăm să completezi formularul https://forms.gle/1qLcomtx5UMgihYu8 și vei primi linkul de conectare pe Zoom pe e-mail. Ambele conferințe se vor desfășura în limba engleză.

Evenimentul de Facebook e aici.

Ce vei afla:

  • Cum a apărut și ce presupune mișcarea urban commons?
  • De ce e important fenomenul pentru provocările cu care se confruntă orașele noastre?
  • Ce fel de instrumente și modele de colaborare au fost puse în practică în alte orașe europene pentru valorificarea spațiilor abandonate din oraș?
  • Cum pot sprijini administrațiile publice inițiative cetățenești de regenerare și îngrijire a spațiilor abandonate din oraș? Ce instrumente legale și instituționale pot fi create în acest sens?
  • Cum pot astfel de spații co-guvernate de cetățeni să fie sustenabile?

Încurajăm participarea tuturor cetățenilor interesați și dornici să se implice în activarea/gestionarea unor spații din oraș insuficient valorificate, dar și grupurilor de inițiativă, ONG-urilor și profesioniștilor deja implicați în gestionarea unor hub-uri creative culturale sau comunitare în astfel de locuri-resursă.

***
PROGRAM

Joi, 24 februarie, de la 16.00

City as commons: practici de colaborare pentru imaginarea, co-activarea și co-guvernanța orașului
Invitat: Christian Iaione
Moderator: Ana Maria Elian, urbanist, managing partner MKBT: Make Better

Christian Iaione este profesor de drept și politici urbane, inovare și sustenabilitate la Departamentul de Drept din cadrul Universității Luiss Guido Carli din Roma. Este co-director la LabGov – LABoratory for the GOVernance of the City as a Commons, un parteneriat științific între Universitatea Luiss (Italia) și Universitatea Georgetown (SUA) în care studiază politici de locuire și în special urban commons. Christian este expert în domeniul dreptului public și administrativ și, în special, în folosirea terenului, a bunurilor publice și bunurilor comune, a serviciilor publice și contractelor publice, drept urbanistic și administrație locală. Mai multe despre Christian, aici: http://docenti.luiss.it/iaione/

Joi, 10 martie, de la 15.00

Urban Commons în practică: Experimente și modele de transformare a spațiilor vacante din oraș
Invitat: Levente Polyak
Moderator: Tamina Lolev, arhitect, co-fondator Nod makerspace

Levente Polyak este urbanist, cercetător și consultant în politici publice. A studiat arhitectura la Universitatea de Tehnologie din Budapesta, urbanismul la Institut d’Urbanisme de Paris și sociologia la ELTE Budapesta și EHESS Paris. A lucrat în numeroase proiecte de regenerare urbană pentru Departamentul de Urbanism din New York, Délégation à la Politique de la Ville et à l’Intégration din Paris și Assessorato della Rigenerazione Urbana din Roma. În perioada 2012-2013, a fost consilierul șefului de planificare urbană din Budapesta și editor-colaborator al Strategiei de Dezvoltare Urbană Budapesta 2030. Este specializat în regenerare urbană, dezvoltare culturală, participare comunitară etc., sprijinind administrațiile publice și ONG-urile din Europa să creeze proiecte de dezvoltare spațială și noi modele de guvernare. Mai multe despre Levente, aici: https://polyaklevente.net/bio/

***
Despre proiect:

Evenimentul face parte din proiectul „Făgăraș Însuflețit. Aproprierea civică a spațiilor abandonate în orașe în declin”, care provoacă locuitorii – în special tinerii – să se implice în reconversia unor spații latente din oraș (spații părăsite, sub/neutilizate) și care are ca sursă de inspirație conceptul de urban commons.

La fel ca multe orașe mici și mijlocii din România, Făgăraș se confruntă cu un proces sever de declin demografic și restructurare economică: orașul a pierdut aproape un sfert din locuitorii săi în ultimele trei decenii. Aceste schimbări socio-economice se reflectă și în fondul construit degradat, subutilizat și necorelat nevoilor comunității. Făgăraș e acum un oraș cu „haine” mai mari decât are nevoie, ponosite și șifonate. Pentru că cei mai mulți tineri își pierd speranța în potențialul orașului de a se reface, preferă un viitor în orașele mai bine dezvoltate.

Din nevoia de a-i apropia pe tineri de orașul lor, a luat naștere „Făgăraș Însuflețit”, care-și propune să resusciteze spiritul civic al tinerilor, astfel încât aceștia să vadă potențial în locul abandonului, să înțeleagă deciziile care stau la baza dezvoltării orașului și să contribuie la acestea.

Proiectul este derulat de Asociația Make Better, în parteneriat cu Fundația Comunitară Țara Făgărașului și organizația OPEN Transformation, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Mai multe informații despre proiect, găsești pe site-ul www.incredereinfagaras.ro.