Page title

12
iul
FĂGĂRAȘ ÎNSUFLEȚIT. O ZI PE MALURILE OLTULUI
FĂGĂRAȘ ÎNSUFLEȚIT. O ZI PE MALURILE OLTULUI
  • mkbt
  • 545 Views
  • 0 Comment
  • fagaras insufletit . Incredere in Fagaras . olt . spatii abandonate .

Joi, pe 14 iulie, organizăm o serie de activități culturale, educative, de creație, recreative și sportive pe malul Oltului, cu scopul de a ilustra cum ar putea râul să devină mai prezent în viața făgărășenilor și de a transforma, în timp, zona într-un ecosistem viu, generator de activități urbane.

Evenimentul este organizat de Asociația Make Better, în parteneriat cu Fundația Comunitară Țara Făgărașului și Open Transformation, și beneficiază de sprijinul unui grup de organizații internaționale (din Albania & Germania), parte din proiectul SPACE (Sustainable Partnership for Arts and Culture in Europe).

Malul Oltului este unul dintre locurile cu care Făgărașul se identifică. Zona este foarte iubită de locuitori, cu potențial turistic și de petrecere a timpului liber, dar este insuficient valorificată în prezent. După ce am reunit comunitatea în curtea Sinagogii din oraș, punem acum pe hartă un alt spațiu valoros, printr-o activare care scoate la lumină bogăția naturală din jurul râului și aduce comunitatea împreună, în mijlocul naturii.

Afiș_Făgăraș Însuflețit_O zi pe malurile oltului

Programul evenimentului:
● 17.30 Atelier de bărcuțe de hârtie și pictură pentru copii, Adelina Iancu
● 17.30 Atelier de imprimare fotografică prin tehnica cianotipiei, Asociația Renascendis
● 18.30 – 20.30 Povești despre Olt: Atelier de visual storytelling, Maria Năstase, Una Jojovic, echipa SPACE (ENG)
● 19.30 – 20.30 Clasă de sport „Live in movement”, Adrian Manea
● 20.00 Plutind … pe Olt. Povestiri despre Olt, oameni și hrană, Dana Graură (Casa Terra)
● 21.00 Olt Wisdom: Invitație la reflecție în mișcare, Ana Marica, @Home in Făgăraș, echipa SPACEPe tot parcursul evenimentului (17.30 – 22.00):
● Spațiu de joacă pentru copii, Adelina Iancu
● Creaturile mistice ale Oltului: Atelier de papier-mâché (interactiv), Valentin Schmehl, Germania, echipa SPACE (ENG)
● Expoziție de fotografie „Râul, orașul și noi”, Asociația Renascendis
● Atelier de construcție interactivă: Spații plutitoare – mingea tensegrity (atelier interactiv), Ivo Krug, Germania/Albania, echipa SPACE (ENG)
● Picnic comunitar. Noi pregătim locul, voi aduceți ce doriți pentru picnic

Accesul la oricare dintre activități este gratuit.
Adresă: Activitățile se vor desfășura pe malul Oltului, în proximitatea podului Galați, dar revenim cu locația exactă cât mai curând.


Evenimentul este organizat de Asociația Make Better, în parteneriat cu Fundația Comunitară Țara Făgărașului și organizația norvegiană OPEN Transformation și face parte din proiectul „Făgăraș Însuflețit. Aproprierea civică a spațiilor abandonate în orașe în declin”, care are ca scop activarea spațiilor nevalorificate din oraș.

În cadrul proiectului, am organizat numeroase ateliere participative cu tinerii din Făgăraș, în care am explorat diferite spații abandonate și ne-am imaginat cum ar putea fi acestea transformate în locuri vii, folosite de oameni, care să găzduiască activități utile comunității. Prin Făgăraș Însuflețit, le-am propus tinerilor o altfel de interacțiune cu orașul lor, dar și un mod de a se implica în proiecte de dezvoltare a acestuia și de a căpăta încredere în puterea lor de a-l schimba spre mai bine.

La finalul atelierelor, am selectat, împreună cu tinerii implicați, 2 spații care vor fi redate comunității: curtea Sinagogii din Făgăraș și o zonă pe malul Oltului.

Vezi aici cum a fost la evenimentul de activare din curtea Sinagogii: https://bit.ly/3nEPn7d

Pentru malul Oltului, vrem să contribuim la îmbunătățirea atmosferei din jurul râului, prin crearea de proiecte practice, la firul ierbii, prin care să învățăm, colectiv, să respectăm și să avem grijă de ceea ce este al localnicilor. Oltul are atuuri naturale de care comunitatea merită să se bucure, respectându-i totodată fauna și flora, și un potențial pentru activități care pot transforma zona într-un simbol central al vieții urbane.

Făgăraș Însuflețit a debutat cu cartarea unor spații din oraș care au potențial de reconversie. Am explorat, apoi, cu tinerii din oraș, idei de revitalizare a 4 spații, pornind de la nevoile locale și ținând cont, totodată, de importanța pe care o au acestea în mentalul colectiv: malul Oltului, Sinagoga, curtea Clubului Elevilor Făgăraș și șura Home in Făgăraș.Scopul final al proiectului constă în mobilizarea comunității pentru a interveni asupra a două dintre aceste spații și dezvoltarea unor instrumente de co-guvernanță pentru mentenanța lor în viitor.

Proiectul este derulat de Asociația Make Better, în parteneriat cu Fundația Comunitară Țara Făgărașului și OPEN Transformation, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Istoricul și rezultatele proiectului, pe platforma www.incredereinfagaras.ro.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!


Colaborarea cu organizațiile din proiectul SPACE, care reunește echipe din nordul Albaniei, centrul României și Germaniei de Est, a însemnat schimb de experiențe, workshop-uri, cercetarea unor spații rurale și comunitare din cele trei țări, care au contribuit la realizarea conceptului pentru activarea și punerea în valoare a malului Oltului.

Prin crearea de noi parteneriate în spațiile culturale din Germania de Est, Albania și România, proiectul SPACE își propune să activeze comunitățile locale și să inspire actorii locali să dezvolte soluții culturale orientate spre viitor pentru a răspunde provocărilor sistemice. Acesta pornește de la convingerea că spațiile culturale din zonele rurale pot reapărea ca spații de libertate plasate în centrul dezvoltării comunității locale.