Page title

11
mai
  • Lansăm comunitatea de practică LATENT/EMERGENT
Lansăm comunitatea de practică LATENT/EMERGENT
  • mkbt
  • 2395 Views
  • 0 Comment
  • comunitate . ecoturism . revitalizare . spatii abandonate .

Școli rămase fără școlari, transformate în centre de educație pentru natură.  Sinagogi cu porțile redeschise, care găzduiesc acțiuni culturale și comunitare.  Conace restaurate zumzăind a vizitatori și evenimente.  Gospodării abandonate, care revin la viață ca spații comunitare, ateliere sau rezidențe artistice. Căi ferate abandonate, transformate în trasee turistice. Sit-uri industriale care acum găzduiesc festivaluri și concerte de muzică clasică. Și atât de multe altele!

Țara noastră e plină de abandon – asta știm, asta se vede. În mai toate așezările din România descoperim urme vizibile lăsate de declinul demografic accentuat (în zone rurale și mic-urbane), de restructurarea industrială, transferul de proprietate din decadele post-comuniste, sau de schimbările de stil de viață al locuitorilor. 

Acest abandon are și o contrapondere puternică: țara noastră e plină de oameni, echipe și organizații care au înțeles valoarea și potențialul acestor spații abandonate, care își imaginează și creează funcțiuni noi – este ceea ce noi numim revitalizare de spații, un suflu nou pentru un spațiu și pentru locul de care aparține. Demersurile de revitalizare înseamnă mult mai mult decât activitatea practică de restaurare sau conservare, chiar și decât rezultatele estetice; în aceste procese se nasc sau renasc comunități, se creează efervescență creativă, civică și antreprenorială, se consolidează capital social. Spațiul este doar începutul, intervenția asupra lui devine aproape întotdeauna o cale de a genera conversație în și valoare pentru comunitate.

Noi am dat deja startul LATENT/EMERGENT, o comunitate de practică pentru revitalizarea de spații latente. Începem cu o hartă cu spații pe care le vizităm, oamenii pe care-i întâlnim și inițiativele pe care le descoperim. Vrem să ne cunoaștem între noi și să construim această comunitate de practică împreună. Ne propunem să devenim o rețea de oameni pasionați de idei și procese similare, care-și dezvoltă ideile învățând unii de la alții, cu schimb de experiențe, provocări și resurse. 

Dacă vrei să te alături comunității de practică LATENT/EMERGENT, te invităm să completezi chestionarul aici: FORMULAR

Mai multe informații despre comunitatea de practică în această prezentare: LATENT/EMERGENT

++

Demersul de dezvoltare a comunității de practică Latent/Emergent face parte din proiectul Valorificarea spațiilor abandonate pentru dezvoltarea ecoturismului local, sprijinit de Romanian American Foundation. Mai multe informații despre acest proiect sunt disponibile pe pagina MKBT aici: Valorificarea Spațiilor Abandonate Pentru Dezvoltarea Ecoturismului Local | Mkbt.