Page title

Joi, 10 iunie, de la 18:00, la Modul Cărturești, lansăm tezele de doctorat semnate de Cătălina Ioniță și Mihai Alexandru, doi dintre fondatorii UrbanEye Film Festival, co-fondatori MKBT: Make Better și prieteni dragi care continuă să ne inspire.

 ◾   „Golul ca instrument conceptual de investigare a organicității orașului postindustrial” de Cătălina Ioniță

 ◾   „Policentralitate și coerența metropolitană” de Mihai Alexandru

Evenimentul va avea loc la Cărturești Modul, iar accesul se face pe bază de invitație, locurile fiind limitate din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Lansarea va fi însă transmisă LIVE pe pagina de Facebook a UrbanEye Film Festival.

Participă:

▪️ prof. dr. arh. Alexandru M. Sandu

▪️ conf. dr. arh Liviu Iană și

▪️ conf. dr. arh. Angelica Stan

Moderator: Monica Sebestyen

Cartea „Golul ca instrument conceptual de investigare a organicității orașului postindustrial” s-a născut din fascinația Cătălinei Ioniță pentru spațiile în așteptare (golurile urbane) și a potențialului lor de dezvoltare. Personajul principal este însuși orașul zilelor noastre, orașul post-industrial privit dincolo de stereotipurile profesionale și convențiile comode. Cătălina Ioniță caută un posibil răspuns la starea de declin și abandon a orașelor care și-au clădit o parte din existență pe principiile societății industriale și care acum sunt în căutarea unei noi paradigme. Cartea reafirmă puterea de adaptare a orașului prin resurse proprii, cu ajutorul unor elemente latente, prea puțin vizibile, ascunse în cotidian, ignorate sau considerate simple ”consumabile”. Golul urban, un personaj aparent secundar, face să se vadă sensul major al unei sustenabilități a orașului care nu mai trebuie căutată în marile politici costisitoare, demagogice și utopice.

În „Policentralitate și coerența metropolitană”, Mihai Alexandru studiază starea de policentralitate a spațiului intra-metropolitan și modul în care ea intervine în conturarea stării de coerență a marilor orașe. Cartea se înscrie într-o paradigmă a urbanului explicată printr-o difuzie a centralității într-o pluralitate de centre la nivel intra-metropolitan, în care rolul centrului orașului trebuie reevaluat, invalidând scenariul disoluției totale și irecuperabile a urbanului și a centralității sale.

Ambele teze de doctorat au fost susținute în anul 2014, sub coordonarea Prof. Dr. Arh. Alexandru M. Sandu, la Facultatea de Urbanism din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.

Cărțile se găsesc în rețeaua Cărturești sau pot fi comandate online  de aici.

//
Mihai Alexandru (1981-2015) a fost urbanist, iar în cei peste 8 ani de experiență profesională și în cercetarea doctorală încheiată în 2014 a fost interesat de rolul centralității și coeziunii urbane pentru calitatea vieții în orașe. Începând cu 2007 a fost asistent al Facultății de Urbanism (UAUIM). Activitatea de cercetare și profesională, completate printr-un stagiu în cadrul Grandlyon (Lyon – DGDU) în 2008 și prin stagiul de cercetare doctorală de la ETSAB Barcelona în 2012, s-a concretizat prin publicarea de cărți despre peisaj și planificare strategică, prin diverse articole în reviste științifice și prelegeri la conferințe internaționale. Din 2008, Mihai a fost membru al Colegiului de Redacție al revistei Urbanismul Serie Nouă și expert atestat al Registrului Urbaniștilor din România (RUR). În 2014 a fost co-fondator al organizației hibrid MKBT: Make Better ce activează în domeniul dezvoltării și regenerării urbane, iar în 2015, a devenit membru al Consiliului Superior al RUR și Vice-Președinte al Asociației Profesionale a Urbaniștilor din România.

Cătălina Ioniță (1981-2015) a fost arhitect-urbanist și manager cultural. A studiat arhitectura și urbanismul în București și și-a consolidat cunoștințele în cadrul programelor de mobilitate în Paris și Barcelona. Activitatea de cercetare și profesională s-a concretizat prin publicarea de cărți și articole și prin prelegeri la conferințe internaționale. Începând cu 2010 a fost asistent al Facultății de Urbanism (UAUIM), iar în 2015 a fost asistent universitar invitat al Facultății de Arhitectură din Bergen (BAS). În 2014 a fost co-fondator al organizației hibrid MKBT: Make Better ce activează în domeniul dezvoltării și regenerării urbane, si co-fondator al Festivalului de Film UrbanEye. Cătălina a fost membru al Ordinului Arhitecților din România (2009), Asociației Profesionale a Urbaniștilor din România (APUR) (2013) și al Federației Internaționale pentru Locuire și Planificare Urbană (IFHP) (2013).

Cele două volume au fost publicate de Asociația ARTA în dialog în memoria celor doi autori care și-au pierdut viața în incendiul de la Colectiv. Cărțile au fost realizate în parteneriat cu Asociația MKBT: Make Better și sunt co-finanțate de AFCN. Proiectul este susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de Arhitectură.