Home / ALERT – proiect de conștientizare a riscului seismic în București

ALERT este un proiect dedicat conștientizării riscului seismic în București inițiat de echipa MKBT: Make Better și implementat cu Centrul Român pentru Inovație în Dezvoltare Locală. Proiectul a fost demarat în februarie 2016 cu finanțare prin programul de răspundere socială corporatistă al Telekom România.

ALERT are la bază o platformă online de colectare de date de la cetățeni cu privire la clădirile aflate în risc seismic din București, vizând informații în special legate de numărul, nevoile și problemele persoanelor care locuiesc în astfel de clădiri. Proiectul conține și o componentă de resurse și comentarii – publicate pe blogul și pagina de Facebook a proiectului – menită să crească gradul de informare și conștientizare asupra problemei riscului seismic în București. Am desfășurat de asemenea discuții și dezbateri cu cei afectați, atât prin cercetare de teren cât și prin organizarea de întâlniri 1-la-1 și dezbateri de grup cu locatari, proprietari și administratori de clădiri cu bulină.

Problematica riscului seismic în București este mult ignorată, considerând amploarea și gradul de urgență al acesteia. Cu o populație de aprox 1.8 milioane de locuitori și situat la o distanță de numai 170 km de sursa seismică Vrancea, Bucureştiul este considerat a fi capitala cu cel mai mare risc seismic din Europa. În București există 354 de clădiri încadrate în Clasa I de Risc Seismic – așa numitele ”clădiri cu bulină”, în pericol de prăbușire la cutremur. 183 dintre aceste clădiri prezintă pericol public, conform listei oficiale a Primăriei Municipiului București (09.09.2016).

Cu sprijinul voluntarilor atât din mediul academic (profesori, studenți), cât și non-academic (locuitori, administratori de clădiri cu risc seismic) până în dec 2015 am evaluat prin chestionarul disponibil online pe platforma noastră 126 clădiri, reunind cca 2.300 de unități locative. Datele sondajului Alert indică gravitatea riscului. Am contorizat deja 4.200 de persoane ca locuind în clădiri din Clasa de Risc Seismic I și preconizăm că vom depăși pragul de 12.000 de persoane, o dată ce vom fi ajuns la toate clădirile cu bulină.

Proiectului Alert continuă in 2017 extinzând colectarea de date și sprjinul oferit celor aflat în risc.

Vizitați platforma: www.seismic-alert.ro pentru a vă ține la curent cu noutățile și parcursul nostru!