Home / „N-am acte, nu exist”. Model inovativ de intervenție participativă în așezări informale

Active-citizens-fund

Proiectul „N-am acte, nu exist. Model inovativ de intervenție participativă în așezări informale” este primul proiect de reglementare a așezărilor informale din România, o continuare a demersurilor făcute de Asociația Make Better pe această temă: în 2020, ca urmare a unui proiect de doi ani de cercetare și advocacy desfășurat în parteneriat cu Fundația PACT, Grupul de Acțiune Locală Reșița, Grupul de Inițiativă Valea Corbului și Asociația DEP Bumbești-Jiu, a fost promulgată inițiativa noastră legislativă care definește așezările informale (Legea 151/2019) și astfel permite intervenții asupra acestora.

În acest proiect punem în aplicare noile prevederi legale printr-un model-pilot de intervenție urbanistică participativă pe Str. Bistra, situată în capătul cartierului Câlnic din Reșița. Aceasta este una din zonele urbane marginalizate din oraș, locuită de o comunitate cu stare materială precară, cu locuințe în mare parte degradate, improvizate și fără forme legale. Scopul proiectului este să sprijine oamenii din comunitate care trăiesc acolo de zeci de ani să poată intra în legalitate și să obțină acte pentru terenurile pe care și-au construit casele. Totodată, intervenția în cartierul Câlnic va permite și o restructurare urbanistică a zonei pentru a permite investiții publice care să contribuie la creșterea calității vieții oamenilor din cartier.

În România, trăiesc peste 64.000 de familii în așezări informale, conform unui studiu realizat de Ministerul Dezvoltării în 2014. Peste 200.000 de oameni nu au acte asupra casei în care locuiesc. Prin urmare, nu își pot face cărți de identitate permanente și au acces limitat sau deloc la infrastructură și servicii de bază, precum apă curentă, electricitate, servicii de educație și sănătate.

Proiectul se va desfășura pe durata a 18 luni, în perioada Februarie 2020-Iulie 2021, și va presupune mai multe etape de lucru: un recensământ detaliat și o analiză de nevoi a comunității, un proces de urbanism participativ care va rezulta într-un PUZ de regenerare urbană și un nou parcelar pentru zonă. Pe baza parcelarului, familiile ce locuiesc în case fără forme legale vor primi asistență juridică în vederea obținerii unui act de deținere asupra terenului unde locuiesc.

Evoluția și rezultatele proiectului vor apărea pe site-ul www.locuireinformala.ro.

Proiectul„N-am acte, nu exist. Model inovativ de intervenție participativă în așezări informale” este derulat de Asociația Make Better în parteneriat cu Primăria Municipiului Reșița și Fundația Humanitas Pro Deo Reșița și beneficiază de o finanțare în valoare de 55,294.00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

Te-ar putea interesa pe același subiect și:

  1. – O galerie foto care surprinde lumea cartierului Câlnic din Reșița;
  2. – Un ghid de intervenție în așezări informale realizat de MKBT: Make Better, care explică noile prevederi legale și procesul de intervenție pentru reglementarea așezărilor informale (responsabilitățile comunității și ale autorităților, pași de urmat etc);
  3. – Bonus: ascultă acest episod din podcastul „Conversații despre locuire”, despre realitatea din teren întâlnită în ultimii ani de colegii noștri din MKBT: Make Better în așezările informale.

Fotografie: Locuință din cartierul Câlnic, Reșița, de George Popescu