Home / Făgăraș Însuflețit. Aproprierea civică a spațiilor abandonate în orașe în declin

Active-citizens-fund

Asociația Make Better, în parteneriat cu Fundația Comunitară Țara Făgărașului și organizația norvegiană OPEN Transformation implementează proiectul „Făgăraș Însuflețit. Aproprierea civică a spațiilor abandonate în orașe în declin”, prin care tinerii din Făgăraș vor contribui la identificarea și revitalizarea spațiilor latente din oraș. Scopul proiectului este de a resuscita spiritul civic al tinerilor din Făgăraș și de a-i sprijini să înțeleagă deciziile care stau la baza dezvoltării orașului și să contribuie la acestea.

Pe perioada a 18 luni, din martie 2021 până în septembrie 2022, tinerii vor fi implicați în mai multe ateliere participative și de educație civică, cu scopul de a câștiga cunoștințe despre cum se pot implica în dezvoltarea orașului și de a căpăta încredere în puterea schimbării. Proiectul are ca sursă de inspirație conceptul de urban commons, prin care cetățenii unui oraș sunt implicați activ în co-proiectarea și co-guvernarea spațiilor urbane, ca parte a unui proces activ de reapropriere de oraș. Spațiile latente din Făgăraș vor deveni, astfel, material de cercetare pentru tineri printr-o metodă de lucru de tipul Descoperire – Ideație – Guvernanță.

Proiectul va debuta cu cartarea unor spații din oraș care au potențial de reconversie, creionarea unor idei de revitalizare a acestora pornind de la nevoile locale și va continua cu mobilizarea comunității pentru a interveni asupra lor și dezvoltarea unor instrumente de co-guvernanță pentru mentenanța acestora pe viitor.

Asociația Make Better va contribui cu know how în procese de regenerare urbană, Fundația Comunitară Țara Făgărașului va mobiliza tineri și resurse din comunitate pentru realizarea intervențiilor, iar partenerul norvegian, cu experiență în promovarea arhitecturii și a practicilor de planificare urbană, OPEN Transformation, va ajuta cu transfer de cunoștințe la dezvoltarea metodei de lucru.

Proiectul a luat naștere sub egida www.incredereinfagaras.ro, o platformă de reflecție și acțiune înființată în 2015 de MKBT pentru a contribui la revitalizarea zonei Țării Făgărașului. Tot pe această platformă vor fi publicate și toate noutățile și rezultatele proiectului.

Proiectul „Făgăraș Însuflețit. Aproprierea civică a spațiilor abandonate în orașe în declin” este derulat de Asociația Make Better, în parteneriat cu Fundația Comunitară Țara Făgărașului și organizația OPEN Transformation și beneficiază de o finanțare în valoare de 57,711.00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.