Home / Fantasticul Funicular – Ultimul an în straie vechi

Ce este funicularul?
Funicularul e poate cea mai emblematică structură de patrimoniu industrial a orașului Reșița. A fost construit în 1963-1964 și trece fix peste centrul orașului, sub forma unui pod metalic înalt de 60m și lung de 700m. Funicularul transporta calcar de la carierele de piatră din sudul orașului spre fabrica de var din situl industrial Mociur, pe un traseul de peste 3km ce traversează dealuri și zone locuite ale orașului.

Primăria Reșița a achiziționat funicularul în 2018 și a pregătit, între 2021-2023 un proiect tehnic de conversie funcțională a acestuia din structură industrială într-o nouă axă pietonală și de ciclism care ar conecta centrul orașului de dealurile din jur – aici detalii despre proiectul de conversie coordonat de D-Proiect. În decursul anului 2024, Primăria Reșița va depune acest proiect spre spre finanțare cu fonduri europene pe axa New European Bauhaus.
În ce constă proiectul „Fantasticul Funicular”?
Ne propunem să aducem comunitatea laolaltă în jurul funicularului, în ultimul său an „în straie vechi”, adică înainte de a intra în șantier de restaurare și conversie spre o nouă funcțiune.
Proiectul constă în în trei componente:
(1) Realizarea unei expoziții despre istoria, funcționarea și viziunea de conversie funcțională a funicularului. Expoziția va fi instalată atât fizic, în centrul orașului, la finalul lunii iulie 2024, cât și online, pe pagina www.muzeulvirtualresita.ro;
(2) Co-creerea și elaborarea unui plan de interpretare aferent patriomoniului industrial și natural reprezentat și parcurs de traseul funicularului. Acest plan de interpretare este menit să inspire și fundamenteze amenajarea centrului de vizitare a funicularului, ce va fi situat în punctul termic dezafectat situat sub funicular, precum și amenajarea ulterioară de puncte de atracție și alte dotări de-a lungul întreg traseului funicularului;
(3) Organizarea unui eveniment în stradă, de celebrare a funicularului, în ultimul său an înainte de demararea planificată a lucrărilor de restaurare, consolidare și conversie funcțională. Evenimentul va lua forma unui Street Delivery, înscriindu-se în rețeaua de evenimente cu același nume organizate, pe parcursul anului 2024, în 11 orașe din țară. Vom organiza, în cadrul evenimentului, ateliere și dezbateri, proiecții de film, intervenții de arte digitale și performative precum și tururi ghidate pe traseul funicularului.
Proiectul „Fantasticul Funicular – Ultimul an în straie vechi” este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cu co-cofinanțare din partea Primăriei Reșița. Vom lucra îndeaproape în implementarea acestui proiect cu D Proiect, Muzeul Cineastului Amator, Fundația Comunitară Banatul Montan, We Wilder și Bike Attack.
Proiectul Fantasticul Funicular este o inițiativă parte din Laboratorul de Inovare Urbană Reșița 250. Acționăm sistematic, în rețea, și pe termen lung, pentru prezervarea, valorificarea și promovarea patrimoniului industrial reșițean.