Page title

25
iul
Punem în valoare un patrimoniu unic în România: bogăția hidrotehnică din jurul Bârzavei
Punem în valoare un patrimoniu unic în România: bogăția hidrotehnică din jurul Bârzavei
  • mkbt
  • 7337 Views
  • 0 Comment
  • barzava . patrimoniu . povestea apei . Resita . sistem hitrotehnic .

Pădurile din împrejurimile Reșiței ascund o nestemată: un sistem de peste 100 km de canale, incluzând zeci de tuneluri și apeducte metalice și de stâncă, stăvilare pentru regularizarea debitului, 6 lacuri de acumulare și 5 centrale hidroelectrice. Acestea au fost dezvoltat de către și pentru uzinele reșițene, începând cu sec XVIII, cu două perioade de extensie importante: prima decadă a sec XX și perioada imediat următoare celui de-Al Doilea Război Mondial. Toate constituie împreună sistemul de amenajare al Bârzavei superioare, un patrimoniu industrial unic în România, bine prezervat și în funcțiune și astăzi.

Cu scopul de a promova către public acest patrimoniu material, unic în România, am inițiat proiectul Orașul nevăzut. Partea 1: Povestea apei. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Primăria Reșița, în parteneriat cu Muzeul Cineastului Amator din Reșița și ModuLab și este un prim pas pentru generarea unui cadru de dezbatere despre cum acest sistem hidrotehnic valoros și zona înconjurătoare acestuia pot fi valorificate și integrate în viața comunității.

Scopul proiectului și acțiuni

În cadrul proiectului, vom documenta arhive foto-video de la construcția și evoluția acestui sistem hidrotehnic, precum și istoriile personale ale localnicilor implicați în construcția lor, urmând ca aceste povești vizuale și editoriale să devină o expoziție fizică cât și online, pe platforma www.muzeulvirtualresita.ro.

Ne propunem, totodată, diferite evenimente, prin tururi ghidate și instalații interactive dedicate localnicilor, prin care să promovăm patrimoniul industrial vizat, precum și să creăm cadrul unei dezbateri cu actori instituționali-cheie, pentru a găsi soluții de prezervare, de valorificare și integrare a acestuia în viața comunității.

O altă „componentă” a Muzeului Virtual al Reșiței

Acest proiect, este, de altfel, o continuare a unui demers început în ultimii ani de Asociația Make Better de recuperare a memoriei locului și de digitalizare a tezaurului inestimabil deținut de generația celor care au lucrat în uzinele din Reșița în anii de glorie ai industriei. În acest sens, cu ocazia celor 250 de ani de industrie pe care Reșița i-a împlinit în 2021, am lansat platforma „Muzeul Virtual Reșița”, care pune în lumină poveștile devenirii cartierelor și industriei, colectate de la cetățenii orașului.

Proiectul dedicat bogăției Bârzavei va fi o altă componentă a muzeului virtual, care va fi ulterior completată cu alte dimensiuni nevăzute ale orașului și patrimoniului său material și imaterial.

Atât proiectul dedicat industriei Reșiței, cât și cel dedicat patrimoniului din jurul Bârzavei, râul care traversează Reșița, sunt două inițiative în lanț și  interconectate, care fac parte dintr-un proiect pe termen lung, gândit de Asociația Make Better împreună cu autoritățile și comunitatea locală, acela de a construi un Laborator de Inovare Urbană. Scopul LAB-ului este de a conecta Reșița la rețele naționale și globale de know-how și în regenerare urbană și va fi construit pe cinci direcții: Orașul și natura, Cartierul Creativ, Identitate, patrimoniu și cultură, Gastronomie și Antreprenoriat.

Implicarea organizației MKBT: Make Better în Reșița a început în 2016, odată cu un proiect de inventariere și documentare a situației siturilor și patrimoniului industrial din oraș, în care au fost prospectate soluții de reconversie a clădirilor industriale subutilizate și acțiuni de planificare a regenerării cartierelor marginalizate din oraș.

Orașul nevăzut. Partea 1: Povestea apei este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și nu reprezintă în mod necesar poziţia AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Toate noutățile și informațiile despre proiect vor fi comunicate pe www.muzeulvirtualresita.ro