LATENT/EMERGENT: 55 de membri și multă încredere în revitalizare.

În lucru

Mizând pe proverbul cine se aseamănă, se adună, am pornit la începutul anului 2023 comunitatea de practică și învățare LATENT/EMERGENT pentru revitalizarea spațiilor abandonate. Explorările și vizitele noastre prin ecodestinații ne-au confirmat că există o puzderie de spații abandonate la tot pasul. Există însă și dorința de recunoaștere și reafirmare a acestor spații ca piese fundamentale din istoria și identitatea comunităților din care fac parte și propunerea lor ca subiecte culturale care să genereze dezbatere, schimbare socială, activitate economică alternativă, ecoturism. În plus, am găsit consens în necesitatea de a contracara fenomenul abandonului și a neglijării fizice a spațiilor prin așezarea sa ca problematică în spațiul și în discursul public. Trebuie să vorbim despre asta și o putem face într-un mod practic – prin profesionalizarea soluțiilor de restaurare și conversie, prin crearea unor oportunități de colaborare și sprijin pentru cei implicați în revitalizare și chiar printr-o mai bună legiferare.

Complexitatea și diversitatea muncii de revitalizare dictează atât felul în care oamenii se organizează în jurul spațiilor (de la grupuri de inițiativă locală, asociații și fundații, până la ecosisteme ample de implicare și rețele internaționale de lucru), cât și nivelul de multidisciplinaritate și profesionalizare; manageri culturali, interpreți de patrimoniu, artiști, sociologi, urbaniști, arhitecți, fotografi, amatori entuziaști – cu toții pot fi parte dintr-un proiect de revitalizare. Acest amestec de competențe, interese și pasiuni face munca cu patrimoniul foarte atrăgătoare și promițătoare, creând un teren de lucru extrem de efervescent care generează perpetuu creativitate și inovație. Și este esențial ca aceste aspecte să fie integrate în procesul de revitalizare.

Despre misiunea și activitatea comunității

În cadrul comunității LATENT/EMERGENT, ne propunem să îngrijim și să încurajăm acest potențial, în timp ce punem laolaltă resurse care să răspundă la problemele structurale cu care se confruntă munca de conservare și administrare a patrimoniului. Creăm, astfel, oportunități de învățare și schimb, creștem domeniul prin dezbatere critică și prin cunoaștere, facilităm relații de colaborare, simultan oferind perspective și idei noi.

Împărtășim cu voi câteva numere: suntem 55 de membri activi în comunitate, am organizat 4 sesiuni online de învățare, atât cu echipe implicate în revitalizare și specialiști români cât și cu experți internaționali, 2 evenimente de cunoaștere, explorare și lucru, la Castelul Banffy cu Transylvania Trust, și la Șona, cu Fundația Ștefan Câlția și Asociația Sătească Șona Noastră. Comunitatea este deschisă tuturor celor care au o preocupare activă de a revitaliza un spațiu și au disponibilitatea și deschiderea de a participa la sesiuni de învățare, colaborare, cunoaștere și schimb. Aici este formularul de înscriere.

Abordările noastre

Una dintre abordările propuse comunității a fost interpretarea de patrimoniu, o disciplină care implică: strategii de comunicare, tehnici educaționale și de dezvoltare durabilă pentru a face patrimoniul accesibil pentru publicul larg, activitate curatorială. Am ales această temă pentru că este necesară și complementară celei de restaurare a clădirilor de patrimoniu și de (re)apropiere a spațiului de către oamenii din comunitate. În sesiunea dedicată interpretării, le-am avut ca invitate pe Valya Sterigioti, interpretă și formatoare în interpretare la Interpret Europe, pe Diana Iabrașu, coordonatoarea inițiativei de arhivare fotografică a satului Șona și a proiectului de documentare și storytelling Albastru, și pe Iuliana Dumitru, socio-antropoloagă ce activează în domeniul cultural și muzeograf în cadrul departamentului Proiecte Culturale al Muzeului Țăranului Român. Evenimentul este disponibil AICI.

Nevoia stringentă de profesionalizare a eforturilor de fundraising în munca de revitalizare ne-a condus către Jan Kroupa, expert în fundraising la Czech Fundraising Center, care a ghidat ultima sesiune de învățare în cadrul comunității. Lăsăm aici câteva gânduri care ne-au luminat puțin:


„Strângerea de fonduri e arta de a nu cere bani, ci de a-i întreba pe oameni ce anume îi preocupă.”
„Când vrei să te apuci de strâs de fonduri, fii serios și încrezător că se poate face.”
„Datoria ta nu e să strângi bani, ci să creezi o oportunitate ca potențialul finanțator să vrea să facă parte din viziunea ta, din ce vrei să construiești. ”

Mai multe detalii și mai multe context, în înregistrarea evenimentul disponibilă AICI.

Dorința de a sta racordați la realitatea europeană și la bunele practici internaționale ne-a ghidat către Paul Boutsen, pionier în reimaginarea regiunilor post-industriale din Limburg, Belgia, și către Ilinca Păun Constantinescu, inițiatoarea programului de revitalizare a Minei Petrila. Cei doi ne-au apropiat de fenomenul orașelor post-industriale în declin și de potențialul acestora, au descris cum funcționează lucrul la intersecția dintre dezvoltare locală sustenabilă, arhitectură, turism, artă și cultură, dar și ce fel de ecosisteme de organizare și guvernanță se pot forma în procesele de revitalizare industrială. Înregistrarea este disponibilă aici.

În prima noastră sesiune online alături de Luca Ciubotaru, de la Rădăuțiul Civic, și de Irina Leca, de la studiogovora, am vorbit despre primele gânduri și încercări de revitalizare. Anevoioase și oarecum solitare, acestea au încă de la început o mare forță de catalizare și mobilizare, atât pentru inițiatori, cât și pentru comunitate. Înregistrarea este aici.

Nevoia de cunoaștere și întâlnire a oamenilor cu procupări și cu provocări similare, precum și curiozitatea de a vedea pe viu proiecte avansate de revitalizare (și deci ecosisteme complexe de intervenție) au fost scânteia care ne-au adus la Castelul Banffy, în primăvară, și în satul Șona, în vară. La Banffy am încurajat puterea de imaginare a comunității noastre printr-un atelier facilitat de lucru pentru conceperea unui mecanism de sprijin și de scalare a inițiativelor de animare de spații latente.

L/E în viitor
Gândim și plănuim în continuare oportunități de schimb și de învățare, programe de capacitare pentru organizațiile care intervin pe obiective de patrimoniu, modele financiare sustenabile, propuneri de politici publice scrise împreună cu comunitatea, parteneriate cu alte organizații locale care să ajute la creșterea și profesionalizarea echipelor, și o recurență a evenimentelor care să consolideze încrederea în fenomenul de revitalizare.

credits feature foto: TuneIn Photography

Vizitează secțiunea Resurse pentru înregistrările sesiunilor din comunitatea LATENT/EMERGENT.

Mai multe noutăți