Proiectul BOLSTER este ancorat în ideea că nimeni nu trebuie să fie lăsat în urmă în procesul de transformare a regiunilor dependente de industrii poluatoare pentru a îndeplini condițiile Pactului Verde European (European Green Deal). MKBT face parte dintr-un consorțiu de cercetare internațional împreună cu universități și ONG-uri din Olanda, Germania, Bulgaria, Belgia, Croația Spania, Portugalia și Polonia. Universitatea Tilburg coordonează întreg programul.
Finanțat prin programul-cadru Orizont Europa al Comisiei Europene, BOLSTER este un proiect de 36 de luni conceput pentru a înțelege modul în care comunitățile marginalizate sunt afectate de politicile ce derivă din Pactul Ecologic European și pentru a vedea dacă implicarea acestor comunități în procesele decizionale consolidează sprijinul local pentru planurile de tranziție justă. Proiectul este implementat de 13 parteneri din 12 țări, care vor lucra împreună spre îndeplinirea obiectivelor proiectului pe un plan de structurat în șapte pachete. BOLSTER va utiliza noi metode de cercetare calitativă cu abordări participative pentru a îmbunătăți înțelegerea experiențelor și nevoilor comunităților marginalizate din 10 regiuni (7 regiuni-țintă și 3 regiuni de studiu).
În România, MKBT cercetează zona Prahova (ca teritoriu țintă) și Cluj, ca teritoriu de studiu. Prahova are o istorie petrolieră mai veche de 150 de ani și este una dintre cele șase regiuni din țară eligibile pentru finanțare sub Fondul pentru o tranziție justă al Uniunii Europene. Mecanismul tranziției juste este unul care țintește în mod inerent incluziunea și participarea grupurilor a căror viață riscă să se schimbe în mod negativ odată cu reducerea activității industriilor poluatoare. Aici nu ne referim numai la actualii angajați, ci și la tinerii din zonă care cu greu își imaginează un viitor acasă, la persoanele care ar fi afectate disproporționat de sărăcia energetică, de reducerea investițiilor publice, sau de ramificațiile inegalității în funcție de vârstă, clasă, gen sau etnie.
Cercetarea noastră analizează strategiile de decarbonizare și felul în care acestea încearcă să combată sau să prevină exacerbarea inegalității. Împreună cu echipele din consorțiu, vom dezvolta modele de guvernanță participativă și principii pentru o tranziție justă, în funcție de specificul local. Vom organiza ateliere de reimaginare urbană cu diverse grupuri de cetățeni, și împreună vom implementa mici proiecte comunitare care să le exerseze implicarea civică. Cercetările arată că politicile de tranziție din trecut au adus beneficii celor deja privilegiați, în paralel reproducând inegalitățile sociale. Această tendință duce la sentimente de rezistență și polarizare din partea populației față de planurile pentru tranziția verde. Scopul BOLSTER este să testăm cum ar arăta politicile de transformare locală dacă persoanele afectate ar fi mai bine implicate în procesul de planificare.
➕➕➕
PM și echipa de proiect:
- Ana Elian (PM), Alexandra Lulache, Marina Batog
Consorțiile de lucru:
- Internațional: BOLSTER ( Stichting Katholieke Universiteit Brabant (TiU) și cuprinde 12 parteneri: Royal Melbourne Institute of Technology Spain SL (RMIT-EU), Uniwersytet Ekonomiczny W Katowicach (UEKAT), Sociedade Portuguesa de Inovação, Consultadoria Empresarial e Fomento da Inovação, SA (SPI), Crowdhelix Limited (CHX), University of National and World Economy (UNWE), Sveuciliste u rijeci, Fakultet za menadzment u turizmu i ugostiteljstvu (FTHM), Universite de Liège (ULiege), Asociația Make Better (MKBT), European Citizen Action Service (ECAS), Culture Goes Europe (CGE) și CEE Bankwatch Network (BWN).)
- Național: Fundația Comunitară Prahova, Asociația Concordia
Finanțator: HORIZON- Comisia Europeană
Mai multe informații sau resurse – link către site-uri sau resurse care au iesit din proiect: