Reșița: Povestea Apei

Finalizat

Probabil cel mai valoros element de patrimoniu industrial al Banatului Montan, unul foarte puțin cunoscut la nivel național, constă în sistemul de amenajări hidrotehnice pentru exploatarea apei. 

De-a lungul timpului, produsele siderurgiei reșițene: oțel, șine, poduri, locomotive, turbine etc. au fost generate de tehnologie având inițial la bază energie hidraulica și generată din mangal produs din lemn transportat pe calea apelor, iar mai apoi hidroenergie. Astfel s-a dezvoltat, în timp, în jurul Reșiței, un sistem de peste 100 km de canale, incluzând zeci de tuneluri și apeducte metalice și de stâncă, stăvilare pentru regularizarea debitului, 6 lacuri de acumulare și 5 centrale hidroelectrice. Acest sistem de amenajări hidrotehnice din bazinul superior al Bârzavei reprezintă astăzi un patrimoniu industrial de neegalat în țară, aflat încă în funcțiune.

În vara anului 2022, am organizat porți deschise la Centrala Hidroelectrică Grebla, perla și punctul de bază ale acestui sistem hidrotehnic; am organizat o expoziție publică în centrul orașului despre acest patrimoniu industrial și am facilitat tururi tematice de-a lungul canalelor și aducțiunilor de apă, cu sprijinul TMK Hidroenergy, proprietarul actual al acestei rețele. În total, am facilitat accesul a peste 250 de vizitatori la obiective de vizitare în mod normal inaccesibile sau mai greu accesibile publicului larg.

Am facilitat, de asemenea, o dezbatere publică care a adus pentru prima oară la un loc aleșii locali, proprietarul rețelei, instituții locale și naționale relevante și societatea civilă. Această interacțiune a arătat un potențial enorm și o nevoie foarte mare de mediere și strategie de prezervare și valorificare a patrimoniului industrial al apei. Vorbim de un patrimoniu industrial aflat în exploatare, ceea ce generează o tensiune firească între restricțiile de securitate în exploatare vs. oportunitățile de valorificare turistică, cu implicații de risc atât pentru oameni cât și pentru infrastructura în sine


Mai multe detalii despre programul evenimentelor aici: Bârzava: Bogăția Apei. Weekend La Canalele Bârzavei & Vizită La Grebla | Mkbt.

Răsfoiește expoziția cu fotografii de arhivă privind dezvoltarea acestui sistem de amenajări hidrotehnice: Povestea apei: Apeductele și canalele de pe Bârzava – Muzeul Virtual Reșița (muzeulvirtualresita.ro)

Aceste acțiuni au făcut parte din proiectul „Orașul invizibil. Partea 1: Povestea apei”. Acesta a avut ca scop promovarea patrimoniului material constând în sistemul de amenajări hidrotehnice din bazinul superior al Bârzavei prin acțiuni de conștientizare, dezbateri instituționale, colectarea și digitalizarea de arhive multi-media ce au fost făcute disponibile pe platforma Muzeul Virtual Reșița, www.muzeulvirtualresita.ro.

„Orașul invizibil. Partea 1: Povestea apei” a fost un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Mai multe proiecte​