Podcastul „Conversații despre locuire” spune povestea caselor noastre: unde locuim, cum locuim, cum ne împăcăm cu vecinii, ce nevoie avem pentru a ne simți mai în siguranță acasă, mai la adăpost, mai bine.
Aducem laolaltă oameni și povești din teren—de la bloc, din casa cu bulină, din așezări informale, din ghetou, etc. și le asezonăm cu resurse de gândire și inspirație de la specialiști din varii domenii: arhitectură, urbanism, istorie, georgrafie, inginerie, sociologie, ecomie ș.a.m.d. Vrem să creăm un spațiu de reflecție cu privire la provocările locuirii în diferite comunități din România și să contribuim la o mai bună conștientizare și asumare a soluțiilor.
Podcastul e realizat de MKBT. Mulțumim Sunete pe Bune (producție și editare audio pt. primele trei episoade), Ira Merzlichin (producție și editare audio pt. al patrulea episod), Diana Barbu (grafică).
Primul episod este dedicat așezărilor informale, comunități în care oamenii locuiesc în case pentru care nu au forme legale.
audio: Sunete pe Bune // grafică: Diana Barbu
În al doilea episod vorbim cu specialiști și președinți de bloc despre provocările locuirii în blocurile cu bulină, din București. Episodul este realizat prin programul Fondul Bucureștiul Pregătit, gestionat de Fundația Comunitară București.
audio: Sunete pe Bune // grafică: Diana Barbu
În al treilea episod discutăm despre cât de importantă este implicarea oamenilor în procesul de consolidare a blocurilor vulnerabile.
audio: Sunete pe Bune // grafică: Diana Barbu
În al patrulea episod, vorbim despre problema locuirii în orașele post-industriale, despre fostele blocuri de nefamiliști degradate și nevoia locuitorilor săi să acceseze locuințe sociale. Disecăm procesul complex și anevoios care a avut loc în Reșița pentru a reloca persoane din cartierul Mociur în condiții mai bune de trai, discutând cu oamenii care au trecut prin asta și cu cei care s-au ocupat de asta.
audio: Ira Merzlichin // grafică: Diana Barbu