Ne-am dorit mult—ba chiar ne-am simțit datori— să onorăm prezența grea și istoria funicularului, înainte ca acesta să intre într-un lung proces de conversie pentru o nouă axă de mobilitate care va traversa orașul, deci într-o altă etapă a existenței sale. Totodată, urmăream demult să aducem conversația despre transformarea mult mai amplă prin care trece orașul mai aproape de locuitori, iar asta a însemnat mai multe lucruri.

În primul rând, într-un sens cât se poate de literal, să fim efectiv printre oameni, în spațiul public. Dezbaterile publice, atelierele creative de învățare și de joacă, proiecțiile de film, spectacolele de dans, poezie și de teatru, intervențiile spontane în spațiu, expozițiile și alte întâlniri spontane s-au interesectat cu calea și programul a mii de reșițeni; concomitent, sub Funicular, la un pas de Parcul Cărășana, pe malul Bârzavei, iar pentru unii, chiar în fața blocului sau la un scaun distanță de terasa frecventată zilnic.

Tururile ghidate în peisaj, de-a lungul funicularului, au fost un prilej de a lua spațiul public la pas, de a surprinde și reflecta asupra rolului funicularului în mediul înconjurător și comunitate—duși de la un capăt la altul, reșițeni și non-reșițeni deopotrivă au văzut, simțit și conștientizat, poate pentru prima dată, frumusețea și valoarea funicularului și a naturii din jur (mai ales pădurea de pe Dealul Crucii, atât de puțin frecventată).

Totodată, ecologizarea și degajarea vegetației pe traseul funicularului, chiar înainte de evenimente, a fost o intervenție în spațiul public care ne-a dat multă încredere în noi, comunitate și partenerii noștri: am fost peste 20 de oameni, de la trei organizații: MKBT, Nevo Parudimos, Bike Attack și WeWilder, voluntari români și străini, de toate vârstele—de la copii de 3 ani, până la cetățene în etate. Am strâns un munte de gunoaie împreună, un heirup fantastic și o experiență care ne-a arătat că, punând mâna la treabă, contribuim la viziunea pe care o creionăm împreună cu comunitatea, că suntem, într-un fel, de-ai locului. Ce bucurie să te poți bucura de pădure și de peisaj fără să te blochezi, la propriu și la figurat, în gunoaie!

În sens comunitar, a fost o invitație la dialog despre transformările urbane, un proces la care locuitorii trebuie să fie parte decizională, iar vocea lor trebuie să conteze. Exercițiul de a participa la astfel de discuții, de a lua cuvântul, de a pune întrebări și de a avea curiozitate cu privire la ceea ce se întâmplă în oraș e important, chiar dacă poate părea stângaci la început. Cele trei agore din program au fost o șansă nu doar de a crea această cale de comunicare, ci și de a pune în perspectivă planurile pentru Funicular, Reșița și împrejurimi.

În sensul accesibilizării și democratizării informației și a discursului tehnic, uneori ermetic al planificării urbanistice, ne-am dorit ca atât noi, cât și cei implicați în schimbările orașului la nivel politic și administrativ, să ne adaptăm temele de lucru complexe într-o formă ușor de înțeles și relevantă pentru locuitori. Importanța și rolul transformărilor urbane au sens pentru locuitori doar dacă de la început se creează înțelegere, consens și apropiere între cei care locuiesc orașul și cei care-l planifică.

Nu în ultimul rând, Reșița devine tot mai atractivă pentru oameni din alte locuri, iar Fantasticul Funicular a fost un prilej inedit de a crea întâlnire între viziuni de outsiders și insiders, cu convingerea că orice fel de interacțiune între cele două categorii va fi fructuoasă. Le mulțumim astfel tuturor celor care au răspuns apelului nostru de a căuta pentru Reșița forme de interacțiune cu mediul înconjurător, de dialog creativ și sensibil cu vizitatorii și localnicii, de exprimare creativă spontană sau manifestare artistică temeinic pregătită.

În ultima seară ne-am strâns peste 200 de oameni sub funicular pentru a privi două realități distincte, importante în egală măsură pentru Reșița: una afectivă și subiectivă despre rolul funicularului în viața și memoria oamenilor și a orașului, explorată de o mână de adolescenți reșițeni, participanți ai atelierului URME, workshop de patrimoniu și explorare urbană prin film; și o realitatea pragmatică, concretă, care vede funicularul ca pe o piesă într-un sistem complex, care a funcționat perfect atât pentru industrie, cât și pentru societate. Cu generozitatea Muzeului Cineastului Amator, am urmărit filme de arhivă despre viața industrială a orașului, o istorie care va rămâne veșnic în memoria și ADN-ul Reșiței.

Ne-am bucurat sincer să fim trei zile în stradă alături de reșițeni (și nu numai): să aflăm o mulțumime de povești de la localnici, să șoptim unii către alții în timpul proiecțiilor de film documentar și chiar să jucăm fotbal împreună. Street Delivery și UrbanEye Film Festival au fost la Reșița pentru a crea dialog și apropiere cu și între oameni, folosind pentru asta impulsuri diferite: intervenții în spațiul public pentru a-l (re)da oamenilor, filmul ca pretext pentru reflecție despre timpurile prin care trece orașul.

Urmează să detaliem și alte componente și demersuri din proiect, printre care amintim:

(1) concluziile mesei rotunde„Fantasticul Funicularul: Racord Între Oraș și Natură”, organizată în deschiderea evenimentelor de stradă;

(2) co-crearea și elaborarea unui plan de interpretare aferent patriomoniului industrial și natural reprezentat și parcurs de traseul funicularului;

(3) rezultatele unui studiu consultativ non-formal, organizat de Atelierul Non-Formal de Planificare Spațială, din Timișoara, împreună cu Facultatea de Arhitectură și Urbanism și Universitatea Politehnică Timișoara, cu privire la percepția populației asupra rolului funicularului în oraș.

Cel mai mult prețuim lucrul împreună la MKBT. Am plecat de la Reșița cu mulțumirea și bucuria de a fi lucrat cot la cot cu partenerii noștri locali: Fundația Comunitară Banatul Montan, Muzeul Cineastului Amator, Bike Attack, Primăria Municipiului Reșița, și de a fi primit sprijinul și implicarea entuziastă a multor alte instituții, organizații și firme locale: We Wilder, Teatrul de Vest, Cafeneaua Time, Agenția de Dezvoltare Locală Reșița, Nevo Parudimos, D Proiect, Artrom Steel și PORR. .

Ne vedem la anul, la Reșița.

Mic spoiler: tot în jurul unui F.

Link album foto: https://www.facebook.com/share…

Fotografii: Visit Caraș Severin, Marius Vasile