Home / Dezvoltare prin valorificarea patrimoniului în orașele mici istorice – seminar COMUS

MKBT a fost comisionat de Consiliul Europei să organizeze cel de-al 6-lea seminar regional al programului COMUS. COMUS – abreviere a titlului programului „Strategii urbane conduse de comunitate în orașele istorice” – este o inițiativă comună a Consiliului Europei și a Uniunii Europene, parte a celui de-al doilea Program de Cultură al Parteneriatului Estic. Scopul său este de a stimula dezvoltarea socială și economică prin valorificarea patrimoniului cultural, pornind ca studii de caz de la o serie de orașe mici istorice în spațiul post-socialist, respectiv: Gyumri și Goris (Armenia), Mstislavl (Belarus), Dusheti și Chiatura (Georgia), Soroca (Republica Moldova) și Ucraina.

De-a lungul programului, desfășurat în perioada 2015-2017, COMUS a inclus mai multe seminare regionale care au avut ca scop oferirea de oportunități pentru reprezentanții și echipele celor 9 orașe implicate să se întâlnească, să facă schimb de idei și experiențe și să evalueze stadiul proiectului. Cel de-al șaselea atelier, care a avut loc în perioada 26-27 aprilie 2017, a analizat scenarii privind reabilitarea patrimoniului (cu accent pe locuințe de patrimoniu) și posibilitățile de finanțare a acțiunilor ce țin de strategii urbane conduse de comunitate.

MKBT a coordonat organizarea atelierului său, în urma comisionării de către Consiliul Europei, Divizia de Cultură și Patrimoniu Cultural, atât din punct de vedere logistic, cât și din punct de vedere al conținutului, aducând laolaltă expertiză locală, studii de caz și cunoștințele proprii în domeniu.

Raportul atelierului, elaborat de MKBT, este disponibil la acest link.

COMUS s-a încheiat în iunie 2017, iar metodologia sa de lucru, constatările și învățămintele  sunt prezentate într-o scurtă publicație numită „Comunități în centrul guvernanței patrimoniului”, incluzând și contribuțiile colegei noastre Marina Neagu. Publicația este disponibilă la acest link.