Deschis! este un program de sprijin strategic, mentorat și consolidare a
capacității organizațiilor care activează în recuperare și revitalizare de patrimoniu construit latent, pe raza ecodestinațiilor sprijinite de Programul Național de Dezvoltare a Destinațiilor de Ecoturism.
Iată care sunt cele șapte echipe selectate în programul Deschis! Program de capacitare și mentorat pentru revitalizarea de patrimoniu construit latent:
⸻Asociația Vecinătatea Femeilor din Saschiz, cu Cetatea de Refugiu din Saschiz
⸻Asociația Prietenii Mocăniței, cu Gara Cornățel
⸻Asociația Colinele Transilvaniei, cu fosta școală din Angofa
⸻Asociația Cutia de Proiecte – Project Bag, cu Conacul Henter din Sântimbru
⸻Asociația Galeria Artep, cu două foste gospodării din satul Șona
⸻Asociația Renascendis, cu ansamblul bisericii evanghelice fortificate din Felmer
⸻Asociația Institutul de Cercetare Făgăraș, cu fosta școală din Calbor
Le mulțumim tuturor aplicanților, care au depus un efort considerabil pentru a se înscrie în program și le urăm tuturor mult succes în făurirea viziunii de revitalizare!
Echipele care nu au fost selectate (precum și cele selectate) în Deschis! sunt invitate și foarte încurajate să țină aproape de comunitatea de practică și de învățare Latent/Emergent, întrucât urmează două sesiuni foarte valoroase: în luna mai, vorbim despre importanța evaluării impactului pe care îl au acțiunile noastre de revitalizare în comunitate, prin prisma metodologiei de analiză a rețelelor sociale, iar în luna iulie vom aborda speța patrimoniului feroviar latent, considerând atât prevalența căilor ferate abandonate din țara noastră și nu numai, cât și potențialul lor uriaș de conversie.
Deschis! va fi implementat în perioada aprilie 2024 – decembrie 2026 și se va adresa inițiativelor de pe raza ecodestinațiilor din Programul Național de Dezvoltare a Destinațiilor de Ecoturism, respectiv: Băile Tușnad și Împrejurimile, Eco Maramureș, Pădurea Craiului, Colinele Transilvaniei, Țara Dornelor, Țara Hațegului – Retezat și Ținutul Zimbrului*. Considerând profilul acestor teritorii țintă, programul va sprijini cu precădere inițiative din zone rurale și mic urbane.
Deschis! construiește pe un an pregătitor de documentare, din vara lui 2022 până în vara lui 2023. Am mers pe teren, am avut întâlniri și am organizat schimburi de experiență, prospectând potențialul de revitalizare a patrimoniului construit latent în sprijinul dezvoltării ecoturistice și a
consolidării efervescenței civice și antreprenoriale locale. Câteva concluzii din acest an pregătitor puteți găsi pe site-ul MKBT.
Deschis! este una dintre cele trei componente ale Heritage Stewardship
Support Program (HSSP), un program de trei ani, implementat de MKBT în parteneriat cu Synerb și finanțat de Romanian-American Foundation. Celelalte două componente ale HSSP țin de consolidarea unui cadru general favorizant inițiativelor de revitalizare a patrimoniului construit latent, constând în:
⸻ Rețele de lucru și comunități de învățare: Vom facilita și consolida în
continuare comunitatea de învățare Latent/Emergent pentru practicieni în
domeniul revitalizării patrimoniului construit latent;
⸻ Cadru legal și de politică publică favorizant: Vom constitui un grup de lucru și o propunere generată participativ de îmbunătățire a cadrului legal/de politică publică pentru facilitarea valorificării patrimoniului latent.
România este plină de fond construit abandonat. Orice incursiune prin țara
noastră, indiferent de regiune sau de tipul de așezare, ne pune față în față cu diversitatea și abundența activelor latente. Aceasta este o consecință firească a declinului demografic, migrației, restructurării economice și a schimbării stilului de viață din ultimele decenii.
Acest abandon are însă o contraforță din ce în ce mai puternică – oameni,
echipe, organizații care înțeleg valoarea și potențialul acestor spații, care
imaginează și creează funcțiuni noi pentru comunități, ecoturism, antreprenoriat. Prin (re)deschiderea porților demult închise, aceste spații primesc un suflu nou, creând comunități în jurul lor, stimulând energie antreprenorială și de implicare
civică.
Revitalizarea este însă o treabă-care-nu-se-termină-niciodată; oricâtă efervescență molipsitoare, entuziasm și pasiune creează, procesul poate epuiza prin complexitate, durată și incertitudine. Documentarea noastră, precum și experiența de lucru precedentă, ne arată că revitalizarea necesită anduranță, gândire strategică și pregătire pe termen lung pentru a crea stabilitate, durabilitate. De asemenea, nevoile organizațiilor implicate sunt pe cât de diverse, pe atât de specifice, și de cele mai multe ori nu pot fi acoperite de programe generice de finanțare sau sprijin. De exemplu, puținele mecanisme de finanțare publică acoperă de multe ori exclusiv sau în cea mai mare parte lucrări de intervenție pe active fixe, asupra clădirilor în general.
Finanțările publice existente nu acoperă costurile de capacitare organizațională sau chiar categorii întregi de cheltuieli ce țin de administrarea și mentenanța unui sit de patrimoniu. Organizațiile active în acest domeniu sunt concentrate pe restaurare, reparații, mentenanța activelor și deseori rămân cu prea puține resurse și atenție pentru consolidare organizațională și dezvoltarea de mecanisme de finanțare sustenabilă.
Prin acest program, ne propunem să creăm un cadru de sprijin strategic și de mentorat pentru articularea unei viziuni concrete de revitalizare, mobilizarea resurselor și a energiei pe termen lung, consolidarea stabilității financiare și organizaționale ale echipelor active în procese de revitalizare.
Continuă să citești pentru a afla dacă ești eligibil, cum poți aplica și ce te așteaptă în program.
Am pornit la începutul anului 2023 comunitatea de practică și învățare LATENT/EMERGENT pentru revitalizarea spațiilor abandonate. Explorările și vizitele noastre prin ecodestinații ne-au confirmat că există o puzderie de spații abandonate la tot pasul. Există însă și dorința de recunoaștere și reafirmare a acestor spații ca piese fundamentale din istoria și identitatea comunităților din care fac parte și propunerea lor ca subiecte culturale care să genereze dezbatere, schimbare socială, activitate economică alternativă, ecoturism. În plus, am găsit consens în necesitatea de a contracara fenomenul abandonului și a neglijării fizice a spațiilor prin așezarea sa ca problematică în spațiul și în discursul public. Trebuie să vorbim despre asta și o putem face într-un mod practic – prin profesionalizarea soluțiilor de restaurare și conversie, prin crearea unor oportunități de colaborare și sprijin pentru cei implicați în revitalizare și chiar printr-o mai bună legiferare.
În cadrul programului Deschis!, comunitatea LATENT/EMERGENT își continuă misiunea de a îngriji și de a încuraja potențialul de revitalizare. Punem laolaltă resurse care să răspundă la problemele structurale cu care se confruntă munca de conservare și administrare a patrimoniului, creăm oportunități de învățare și schimb, creștem domeniul prin dezbatere critică și prin cunoaștere, facilităm relații de colaborare, simultan oferind perspective și idei noi.
Împărtășim cu voi câteva numere: suntem 60 de membri activi în comunitate, am organizat 5 sesiuni online de învățare, atât cu echipe implicate în revitalizare și specialiști români cât și cu experți internaționali, 2 evenimente de cunoaștere, explorare și lucru, la Castelul Banffy cu Transylvania Trust, și la Șona, cu Fundația Ștefan Câlția și Asociația Sătească Șona Noastră. Comunitatea este deschisă tuturor celor care au o preocupare activă de a revitaliza un spațiu și au disponibilitatea și deschiderea de a participa la sesiuni de învățare, colaborare, cunoaștere și schimb. Aici este formularul de înscriere.
De la înființarea noastră, în 2014, am lucrat în toate regiunile țării, deservind atât comunități urbane cât și rurale, la nivel local, județean sau nivel teritorial extins. Avem angajamente pe termen lung, inițiing și urmărind procese sistemice de regenerare și dezvoltare economică locală în Reșița (zona Banatului Montan) și Făgăraș (zona de sud a Transilvaniei) unde avem și sucursale.
De la înființarea noastră, în 2014, am lucrat în toate regiunile țării, deservind atât comunități urbane cât și rurale, la nivel local, județean sau nivel teritorial extins. Avem angajamente pe termen lung, inițiing și urmărind procese sistemice de regenerare și dezvoltare economică locală în Reșița (zona Banatului Montan) și Făgăraș (zona de sud a Transilvaniei) unde avem și sucursale.