Despre noi

MKBT inițiază și facilitează procese de dezvoltare și regenerare locală. Acționăm interdisciplinar și pe termen lung, la firul ierbii, prin demersuri participative, racordate la nevoile, aspirațiile și oportunitățile locale.

Întotdeauna pornim de la înțelegerea profundă a specificului locului și comunităților în care lucrăm. Acționăm cu răbdare și cu perseverență pentru a construi încredere—esențială în procese sistemice de regenerare urbană asumate pe termen lung. Ne place să mergem pe teren, să ne afundăm în realități distincte, din reală preocupare și curiozitate de a înțelege.

Explorăm, în același timp, interconectivitatea provocărilor locale cu cele globale; suntem atenți la bunele practici internaționale și punem în valoare cunoașterea și resursele locale pentru a răspunde multiplelor crize și provocări ale generației noastre, precum schimbările demografice, schimbările climatice, inegalitatea socială, dezvoltarea economică sustenabilă, accesul la resurse naturale.

Principalele provocări pe care le abordăm

România a trecut printr-unul dintre cele mai radicale experimente de urbanizare din spațiul post-socialist: rata de urbanizare de 27,2%, în 1956, aproape s-a dublat (54%) până în anul 1992. Anvergura idealului de urbanizare a dus la dezvoltarea unor infrastructuri pe măsură, la transformarea abruptă a peisajului urban și la schimbarea structurii sociale. După 35 de ani de la căderea regimului comunist și tranziția la economia de piață, majoritatea orașelor, în special cele medii și mici, se confruntă cu provocările dezindustrializării și restructurării economiei locale, ale declinului demografic și inegalităților sociale în creștere, ale dificultăților legate de gestiunea mediului construit. Sunt locuri dificile în care procesele de regenerare urbană sunt necesare și importante.

Pentru noi, regenerarea urbană este o muncă sistemică de repoziționare și reafirmare a activelor latente ale orașului, a comunității locale și a patrimoniul cultural, natural și social local ca elemente de potențial și dimensiuni catalizatoare fundamentale pentru dezvoltare și transformare.

În acest context, principalele provocări pe care le abordăm în activitatea noastră, sunt următoarele:

Accesul la locuire decentă și sigură

În primul rând o casă–mai mult decât o politică cu care lucrăm, este și concluzia la care am ajuns după mulți ani de lucru în zone afectate de sărăcie și marginalizare urbană, din toată țara. Accesul la o locuință decentă și sigură este condiția de bază pentru ca fiecare om să poată avea posibilitatea și speranța de a se îngriji pe mai departe de alte nevoi: educație, sănătate, realizare personală, implicare civică, etc.

Valorificarea sustenabilă a mediului construit

Țara noastră este plină de spații abandonate, nefolosite sau insuficient folosite, ca urmare a declinului demografic pronunțat și a șocului restructurării economice în mediul mic-mediu urban și rural. Ne preocupă cum valorificăm cu prioritate rezervele de teren abandonat, subutilizat din orașe, evitând dezvoltarea necontrolată  la periferiile urbane. Cum reutilizăm fondul construit lantent, cu sau fără valoare de patrimoniu cultural, în beneficiul comunității, pentru îmbunătățirea situației economice locale sau pentru un turism sustenabil?

Armonizare oraș-natură

Cum pregătim comunitățile pentru adaptarea la schimbările climatice și tranziția energetică necesară? Prin a nu reproduce gândirea care separă mediul construit antropic de mediul natural. Orașele nu sunt entități izolate, rupte de natură, ci sunt integrate în contexte ecologice mai largi, iar pregătirea comunităților pentru transformările viitoare inevitabile depinde de această înțelegere profundă. Resursele naturale din interiorul sau din vecinătatea orașelor (păduri, pajiști, relief, cursuri de râu, biodiversitatea) pot îmbogăți, prin simpla lor proximitate, calitatea vieții oamenilor. În procesele de regenerare urbană pe care le facilităm, sprijinim autorități publice și comunități să conștientizeze valoarea acestor resurse și să le integreze mai bine în circuitele urbane.

Unde și cum lucrăm

De la înființarea noastră, în 2014, am lucrat în toate regiunile țării, deservind atât comunități urbane cât și rurale, la nivel local, județean sau nivel teritorial extins. Avem angajamente pe termen lung, inițiind și urmărind procese sistemice de regenerare și dezvoltare economică locală în Reșița (zona Banatului Montan) și Făgăraș (zona de sud a Transilvaniei) unde avem și sucursale.

Echipa MKBT

+ Suntem o echipă interdisciplinară, cu formație în planificare teritorială, dezvoltare economică locală, urbanism și inginerie urbană, antropologie și facilitare comunitară. Combinăm experiența profesională, susținută prin practică de teren, în lucrul direct cu comunitățile locale, cu pregătirea academică temeinică, în România și în străinătate. Pe lângă echipa de bază a MKBT, implicăm în proiectele noastre colaboratori cu arii de expertiză complementară (comunicare și dezvoltare comunitară, patrimoniu ș.a.)

+ Am lucrat până acum în peste 30 de comunități din România și alte țări din estul Europei, cu instituții guvernamentale locale și internaționale (Banca Mondială, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Consiliul Europei etc.)

+ Printre membrii fondatori ai MKBT se află și Anamaria Vrabie, Mihai Alexandru, Cătălina Ioniță și Alexandru Gotcă

+ Păstrăm memoria vie a prietenilor și colegilor noștri, co-fondatori ai MKBT, Mihai și Cătălina, care și-au pierdut viețile în incendiul din Colectiv, pe 30 octombrie 2015, și a căror dedicare și pasiune ne inspiră și ne dau curaj pe mai departe.

Marina
Neagu-Batog
co-fondatoare și manager MKBT

planificare strategică | dezvoltare locală

Marina este co-fondatoare MKBT și coordonatoarea organizației. Îi place mult munca de teren, de descoperit oameni și locuri, de construit rețele și facilitat lucru împreună. Este economist, la bază, cu specializare în economie urbană și dezvoltare economică locală, obținută la The London School of Economics. Are doi băieți și îi place să petreacă timp împreună, în natură.

Mihai
Șercăianu
co-fondator și expert tehnic

GIS | infrastructură edilitară | mobilitate

Mihai a co-fondat MKBT în 2014. Este inginer cu specializare în inginerie urbană și dezvoltare regională, dedicat utilizării tehnologiei în slujba comunităților locale. Cu o vastă experiență interdisciplinară în inginerie urbană, GIS, planificare strategică, evaluare a riscurilor, instrumente de implicare a comunității, dezvoltare regională și intervenții participative, Mihai aduce un set de abilități practice pentru a aborda provocările urbane consacrate folosind abordări spațiale emergente. Absolvent al UTCB, este și doctor în domeniul ingineriei civile, cu implicare tehnică în proiecte naționale și internaționale de cercetare și dezvoltare. Mihai iubește sporturile de iarnă și drumețiile în natură.

Alexandra
Lulache
lead LOCUIRE

facilitare comunitară | dezvoltare locală

Alexandra s-a alăturat echipei MKBT în 2023, în urma colaborării pe un proiect care ghida primării pentru a pune în siguranță așezările informale. Are studii în antropologie (London School of Economics) și dezvoltare (Institute of Development Studies) dar se tot învârte în jurul subiectelor care țin de accesul la oraș și resursele sale. A făcut cercetare despre marginalizare și segregare spațială (World Bank), despre accesul la mâncare sănătoasă în cartiere cu venituri reduse (IDS), viața vârstnicilor din urban (SFAT: Dialog Intergenerațional
despre Sustenabilitate), accesul la cultură și relația tinerilor cu orașele lor (F-SIDES Cineclub, De-a Arhitectura). Ce îi place cel mai tare la MKBT e că poate să se uite la dezvoltarea urbană ca la un coș care trebuie să țină bine și protejate toate bucățelele vieților noastre (cu cine ne vedem, unde locuim, ce facem cu timpul liber, cum facem să rămânem sănătoși la cap și corp). De când lucrează la MKBT se află într-un tren măcar o dată la câteva săptămâni, iar asta o face fericită.

Ana-Maria
Elian
co-fond. și lead ACTIVE LATENTE

urbanism participativ | facilitare comunitară

Ana este urbanistă și co-fondatoare MKBT, aducând în echipă pasiunea ei pentru procese participative și experiența ei în activări comunitare. Îi place că meseria ei – între timp mai degrabă de coordonator de proiecte și facilitator – îi antrenează mereu curiozitatea despre locuri, oameni și ingredientele care fac comunitățile să fie vii și să lucreze împreună. Are pregătire în planificare strategică și politici publice și a fost în centrul mai multor proiecte care au adus împreună oameni, instituții și inițiative care altfel probabil nu s-ar fi așezat la aceeași masă: pe teme ce țin de locuire, aproprierea orașelor și spațiilor abandonate, reziliență și co-guvernanță urbană. Îi place să meargă pe bicicletă și e mereu cu gândul la păduri și munți de explorat.

Cristina
Stîngu (Mia)
manager financiar

accesare fonduri nerambursabile

Cristina este juristă cu diplomă în Managementul Proiectelor, de la ASE. Lucrează part-time la MKBT de doi ani și este expertă în consultanța pentru accesarea fondurilor nerambursabile și management financiar. Este co-fondatoare a Bookstore&Tea Mangalia și are experiență în organizarea de evenimente culturale. Cristina este președinte al Asociației Youth Vision for Society, unde coordonează proiecte civice și culturale, și manager la Improvision, oferind consultanță pentru IMM-uri și ONG-uri. Colaborează și cu Asociația Curaj Înainte și alte organizații pe proiecte de management financiar și consultanță. Deși numele ei e Cristina, cam toată lumea îi spune Mia. Mia îi are pe Gică-cățel și pe Sică-pisoi în viața ei, e pasionată de fotografie și de plimbări.

Maria
Ercuș-Pepine
colaboratoare

comunicare | EDD

Maria este colaboratoare MKBT, din 2023. Are studii de comunicare și brand management (SNSPA, București) și urmează cursuri de master în Educație pentru Dezvoltare Durabilă (EDD), la Berlin (Alice Salomon Hochschule Berlin), unde și locuiește cu familia ei mică. Lucrează pe componente de comunicare organizațională și pentru proiectele în curs, iar în paralel oferă asistență în programul Deschis!. Are pregătire în pedagogie în natură (Blattwerk Berlin), nu ține neapărat să-și exerseze diploma, dar s-ar bucura să aducă oamenii mai aproape de pădure și de o viață mai puțin comodă și comodificată. Îmi place să dezbat despre lucruri luate de-a gata și să compun scenarii despre cum putem să trăim mai bine – noi cu noi și noi cu ceilalți.

Bogdan-Alexandru
Suditu
co-fondator

expert tehnic
Eduard Moisac
dezvoltare locală | politici publice

Edi s-a alăturat echipei în 2025, în urma unui internship făcut la MKBT, în 2024. Are studii în Relații Internaționale și Afaceri Publice Internaționale (Universitatea din București). În timpul facultății și-a descoperit pasiunea pentru dezvoltare locală și lucru la firul ierbii. Îi place să descopere părțile mai puțin turistice din locurile pe care le vizitează. Căută mereu să fie activ cu idei și proiecte care îi plac, iar asta îl ține motivat.

Le mulțumim tuturor colaboratorilor și învățăceilor care au fost parte din MKBT, chiar și temporar, și care au lucrat alături de noi, în ultimii 10 ani. Încurajăm studenți români și străini deopotrivă să ne scrie dacă observă zone comune de interes și de expertiză, ne bucurăm de schimb de experiență, de dat mai departe ceea ce știm și de lucru împreună!

Portofoliul nostru de intervenții și servicii

Ca echipă interdisciplinară, acționăm pe piste de lucru care necesită încrucișarea mai multor competențe: planificare teritorială, dezvoltare economică locală, urbanism și inginerie urbană, antropologie, facilitare comunitară; doar așa putem răspunde provocărilor complexe prin soluții care au sens pe termen lung și care facilitează transformarea sistemică.

 

Cercetare, analize și studii de specialitate

+ Cercetare calitativă, documentare și procesare statistică și de date spațiale,
cercetare de teren
+ Procese participative de colectare de date și input de la cetățeni/actori locali
+ Procesare interdisciplinară, analize diagnostic
+ Transpunere, prin dezabstractizare, în materiale, campanii și platforme de conștientizare a problemelor documentate

 

Planificare strategică participativă

+ elaborare/revizuirea de politice publice și strategii pentru nivel local, regional sau
național, pentru organizații publice sau private
+ facilitarea de procese participative pentru setare de viziune și planificare strategică
+ facilitarea de parteneriate strategice, multi-sectoriale
+ transpunerea în propuneri legislative și demersuri de advocacy

 
Design de program și implementare

+ facilitare de procese de co-design deprograme/proiecte care să răspundă provocărilor locale, regionale, naționale
+concepere și implementare de programe de regenerare urbană și dezvoltare locală
+ asistență tehnică în implementare
+ transfer de know-how: experiențe de învățare și formare (vizite de teren, traininguri etc), concepere de ghiduri și metodologii de lucru

 

Implementăm un mix de acțiuni dintre cele de mai sus în proiecte sau piste de lucru care au sens pe termen lung și creează impact incremental, sistemic.

Acționăm ca entitate non-profit (Asociația MakeBetter), accesând finanțări nerambursabile alături de/pentru partenerii și comunitățile pe care le deservim. Suntem și furnizor de servicii, prin divizia noastră de consultanță (SC MKBT Habitat SRL) atunci când sprijinul care ne este solicitat are sens, ca tematică și impact scontat, precum și relevanță pentru competențele și ariile noastre de acțiune.