În perioada 7-8 decembrie, la invitația Băncii Mondiale și a partenerilor acestora (Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Publice și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene), am fost prezenți la un eveniment dedicat așezărilor informale din România, pentru a prezenta ca studiu de caz, alături de colegii noștri din Primăria Mun. Reșița, intervenția de reglementare a așezării informale din cartierul Câlnic.
Evenimentul a avut ca scop facilitarea schimbului de experiență și identificarea de soluții practice pentru abordarea problematicii așezărilor informale din România, promovând totodată dezvoltarea de intervenții integrate în astfel de zone.
La eveniment au fost prezenți peste 50 de participanți, reprezentanți ai administrației publice locale și centrale (Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), Agenția Națională pentru Romi), ai consiliior județene, Grupuri de Acțiune Locală, organizații nonguvernamentale, precum și alte structuri guvernamentale și profesionale interesate sau cu responsabilități în abordarea așezărilor informale.
Contribuția echipei în a împărtăși experiența procesului implementat la Reșița s-a transpus atât într-o discuție panel, în care dnul primar al Mun. Reșița, alături de Liviu Băileșteanu, director al Direcției de Politici și Strategii (MDLPA), a discutat despre importanța recunoașterii și asumării pe agenda publică locală a acestui subiect, cât și prin prezentarea, susținută ca studiu de caz, al proiectului „N-am acte, nu exist. Model inovativ de intervenție participativă în așezări informale” și prin intervențiile echipei in plen cât și la atelierul în format World Cafe, care a abordat într-un mod interactiv 4 teme relevante pentru subiectul așezărilor informale din România.
Experiența din Reșița e exemplificat importanța intervențiilor participative în astfel de zone, cu atenție la implicarea comunității în întregul proces, precum și necesitatea colaborării între diferite departamente ale autorităților publice locale (asistență socială, urbanism, patrimoniu, taxe și impozite, poliția locală etc.) și organizațiile neguvernamentale pentru a putea aborda un subiect atât de complex într-un mod integrat.
Evenimentul a fost parte dintr-un proiect de asistență tehnică al Băncii Mondiale pentru Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Scopul proiectului este de a dezvolta un Plan de acțiune dedicat îmbunătățirii condițiilor de locuire a populației din așezări informale și de a sprijini elaborarea ghidului de finanțare pentru programe specifice acestor comunități. Reșița este prezentată ca studiu de caz în acest demers.