Funicularul din Reșița este poate cea mai emblematică structură de patrimoniu industrial din Reșița. A fost construit între 1963-1964 și trece fix peste centrul orașului, sub forma unui pod metalic înalt de 60m și lung de 700m. Funicularul transporta calcar de la carierele de piatră din sudul orașului spre fabrica de var din situl industrial Mociur, pe un traseul de peste 3km care traversează dealuri și zone locuite ale orașului.
Primăria Reșița a cumpărat funicularul în 2018 de la un „antreprenor” care realizase că e prea complicat să-l demonteze și valorifice ca fier vechi. Și apoi și-a adus aproape arhitecții și ingineri vizionari și experimentați să-i gândească o nouă funcțiune. Proiectul tehnic e gata, urmează depunerea dosarului pentru accesarea unei finanțari europene pe axa New European Bauhaus pentru restaurarea conversia sa.
Funicularul va fi un nou „schelet” de mobilitate pietonală și de ciclism a orașului care va racorda cartierele orașului de dealurile dimprejurul acestora, un proiect fanion care aduce împreună patrimoniul industrial și cel natural al Reșiței, bogățiile sale cele mai de preț.
Suntem entuziasmați să anunțăm că în ultimul weekend din iulie (mai exact, 26-28 iulie) vom sărbători funicularul în ultimul său an în straie vechi, cu prima ediție de Street Delivery Reșița, pe care-o vom organiza chiar acolo, sub pilonii funicularului. Până atunci, ne tot adunăm la Reșița pentru a-i descoperi traseul și a-i pune la cale celebrarea.
Proiectul „Fantasticul Funicular – Ultimul an în straie vechi” este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cu co-finanțare din partea Primăriei Reșița. Acesta are trei priorități:
(1) Realizarea unei expoziții despre istoria, funcționarea și viziunea de conversie funcțională a funicularului. Expoziția va fi instalată atât fizic, în centrul orașului, la finalul lunii iulie 2024, cât și online, pe pagina www.muzeulvirtualresita.ro;
(2) Co-crearea și elaborarea unui plan de interpretare aferent patriomoniului industrial și natural reprezentat și parcurs de traseul funicularului. Acest plan de interpretare este menit să inspire și fundamenteze amenajarea centrului de vizitare a funicularului, ce va fi situat în punctul termic dezafectat situat sub funicular, precum și amenajarea ulterioară de puncte de atracție și alte dotări de-a lungul traseului;
(3) Organizarea unui eveniment în stradă, de celebrare a funicularului, în ultimul său an înainte de demararea planificată a lucrărilor de restaurare, consolidare și conversie funcțională. Evenimentul va lua forma unui Street Delivery, înscriindu-se în rețeaua de evenimente cu același nume organizate, pe parcursul anului 2024, în 11 orașe din țară. Vom organiza, în cadrul evenimentului, ateliere și dezbateri, proiecții de film, intervenții de arte digitale și performative precum și tururi ghidate pe traseul funicularului. Festivalul de film Urbane Eye va avea loc în paralel. Mai multe detalii, în curând, pe Muzeul Virtual Reșița.
Vom lucra îndeaproape în implementarea acestui proiect cu D Proiect, Fundația Comunitară Banatul Montan, Bike Attack, We Wilder, Muzeul Cineastului Amator și Asociația Arta în Dialog.
Proiectul Fantasticul Funicular este o inițiativă a MKBT gândită ca parte din Laboratorul de Inovare Urbană Reșița 250. Acționăm sistematic, în rețea, și pe termen lung, pentru prezervarea, valorificarea și promovarea patrimoniului industrial reșițean.