(Fragment din raport)
S-a întâmplat ca fix în anul în care ne-am hotărât că e timpul pentru un nou raport de activitate să împlinim 10 ani de existență; întreruptă, încetinită sau grăbită de o mulțime de evenimente, activitatea noastră la MKBT continuă cu energie, speranță și încredere pentru mai binele comunităților în care trăim.
Găseși raportul în secțiunea noastră de resurse sau direct aici >>> RAPORT_MKBT
În aprilie 2014, când am început MKBT, 10 ani ni se păreau un timp imens; ne imaginam viziuni de „termen lung” pe cinci ani și chiar și asta ni se părea mult. Parcursul lucrurilor ne-a antrenat către o altă înțelegere a timpului și înspre dorința de a sta mai mult într-un loc, de a avea relații statornice de lucru, de a avea răgaz pentru a construi încredere. Și uite așa, 10 ani de la începuturi, tot ne încearcă un sentiment de abia începem; dar suntem mai rodați, mai așezați, mai conectați, mai împreună în rețele de lucru în țară și afară.
Am început MKBT ca un mic birou de consultanță în strategii, planuri de urbanism și mobilitate, mânați de năzuința de a inova în practica planificării urbane. Ca și înainte de MKBT, echipa noastră lucra simultan peste tot prin țară cu primării urbane sau rurale, cu consilii județene și autorități regionale. Perioada de început a fost definitorie pentru descoperirea în profunzime a României și pentru înțelegerea la firul ierbii a provocărilor fundamentale și sistemice ale țării: cum arată sărăcia lucie, cum se simt deznădejdea și dezolarea care-au urmat restructurărilor și crizelor economice, cum gândesc și acționează lideri locali indolenți și corupți. Dar în aceeași măsura am descoperit și încrederea în schimbare și sclipirea molipsitoare a celor care vor să facă (mai) bine.
În 2016, la nici doi ani de la înființare, ne-am resetat complet, după ce doi colegi de-ai noștri și-au pierdut viețile în incendiul din Colectiv. Ulterior, am înființat ONG-ul MKBT și ne-am schimbat complet modelul de lucru. Am renunțat la a acționa strict ca furni- zori de servicii de consultanță—în care beneficiarii serviciilor noastre erau și contractorii noștri; am avansat spre un model de lucru în care am început (și) noi să generăm resurse de la finanțatori terți, în beneficiul acelor oameni, organizații, autorități pe care le descoperiserăm: cei dedicați dezvoltării comunităților în care trăiesc, cei ale căror valori le împărtășim.
Ne-am hotărât întâi și-ntâi să zăbovim mai mult în locurile în care lucrăm, asumându-ne că asta înseamnă să reducem semnificativ zonele pe care le putem cuprinde în activitatea noastră. Eram pe atunci—și suntem în continuare—buni la scris strategii; însă deja realizaserăm că multe strategii bune rămân printuri într-un sertar, în lipsa acompanierii în implementare. Din aceste frământări, și multe altele, s-au născut cele câteva zone terioriale și tematice pe care ne-am concentrat lucrul.
Am început să lucrăm la Reșița din 2016 și de atunci colaborăm susținut atât în parteneriate directe cu autoritatea locală, cât și cu organizații civice din oraș. Am început să lucrăm în Făgăraș, oraș
a cărui strategie de dezvoltare o coordonaserăm anterior înființării MKBT și-n care aveam deja mulți prieteni. Totodată, am încercat să nu uităm de București, unde am fost fideli temei locuirii vulnerabile seismic, îngroziți fiind de vulnerabilitatea fondului construit din orașul care ne e acasă.
Ne-am folosit de competențele și cunoștințele interdisciplinare pentru a iniția și facilita procese de regenerare urbană care depă- șesc calendarul standard al unui proiect de finanțare. Ne-am aplecat și vom continua să o facem asupra acelor provocări de regenerare urbană care pornesc acolo unde fondul construit și viața cetățenilor și a comunității se întâlnesc.
Astfel, am investit mult din timpul și energia noastră în domeniul locuirii, promovând inițiative care să înlesnească accesul la locuire decentă, sigură, accesibilă ca preț. Am dezvoltat practici de valorifi-
care a fondului construit local, în special a activelor latente, pentru a deservi nevoia de spații ale comunității. De asemenea, în ultimii ani, ne preocupă din ce în ce mai mult cum putem integra în activitatea noastră strategii care țin de provocările globale majore ale adaptării la schimbările climatice și tranziției energetice. Ne dorim să faci- lităm procese de regenerare urbană care racordează mediul construit la contextul natural în care este situat orașul: idei și tactici care promo- vează atenție și grijă pentru resursele naturale, mediu înconjurător, educație, dezvoltare durabilă și turism sustenabil.
Am încheiat anul 2023 și continuăm în 2024 în formulă de șapte; aceștia suntem: Marina, Ana, Mihai, Cristina, Alexandra, Maria și Bogdan. Devenirea MKBT a fost însă posibilă cu aportul mult mai multor oameni: co-fondatori, co-echipieri, colaboratori, stagiari și voluntari, parteneri și finanțatori, cărora le suntem foarte recunoscători.
Acest raport descrie ultimii trei ani de activitate la MKBT, 2021–2023. Sunt și aceiași trei ani de reașezare și regrupare după pandemia de Covid și mai ales după pauzele de creștere a copiilor noilor părinți din echipa noastră. În timp ce redactăm acest raport, lansăm și noul site MKBT, o actualizare mult așteptată, pe care
ne bucurăm să o avem la împlinirea celor 10 ani de activitate. Vă invităm să aruncați un ochi pe mkbt.ro pentru o perspectivă ceva mai cuprinzătoare a devenirii și realizărilor din întreg parcursul nostru organizațional.
Vă mulțumim că ne sunteți aproape! Echipa MKBT
Design broșură: Daniel & Andrew (Mulțumim!)