Făgăraș Însuflețit. Aproprierea civică a spațiilor abandonate în orașe în declin

Finalizat

Proiectul „Făgăraș Însuflețit. Aproprierea civică a spațiilor abandonate în orașe în declin” a fost implementat de MKBT, în parteneriat cu Fundația Comunitară Țara Făgărașului și organizația norvegiană OPEN Transformation în perioada martie 2021 – august 2022 și a urmărit implicarea tinerilor în identificarea și revitalizarea spațiilor latente din orașul lor. Scopul proiectului a fost de a facilita contexte în care cetățenii, în special tinerii, învață să vadă potențial în loc de abandon, înțeleg deciziile care stau la baza dezvoltării orașului, se angajează în astfel de decizii și devin încrezători în puterea lor de a influența o schimbare în orașele lor.


Similar cu multe orașe mici și mijlocii din România și Europa de Est, Municipiul Făgăraș se confruntă cu un declin demografic sever și un proces greu de restructurare economică. Orașul a pierdut aproape un sfert din locuitorii săi în ultimele trei decenii. Rezultatele acestor dinamici socio-economice se reflectă într-un fond construit supradimensionat, cu multe spații subutilizate sau abandonate. Există, de asemenea, o nepotrivire tot mai mare între nevoile comunității, pe de o parte, și starea, funcționalitatea și poziția diferitelor elemente ale mediului construit. Încrederea a fost, de asemenea, afectată. Oamenii și-au pierdut speranța în potențialul orașului de a se reface, iar această neputință este alimentată de aspectul și sentimentul de abandon al unei mari părți din mediul construit al orașului.

Cu toate acestea, scântei de speranță sunt peste tot. Fundația comunitară locală a coagulat în ultimii ani de existență o multitudine de grupuri civice, lideri locali și ONG-uri tinere, dornice să își extindă activitatea și își crească vizibilitatea și impactul. Pentru astfel de entități, dar și pentru comunitate în general, cercetările noastre au arătat că identificarea și accesarea infrastructurii fizice pentru a-și desfășura activitățile este dificilă, chiar dacă în oraș există multe spații abandonate sau neutilizate. Acesta este potențialul de conectare pe care l-am abordat prin „Făgăraș Însuflețit”.


Proiectul a fost inspirat de conceptul de urban commons, testat și folosit deseori în inițiative comunitare din alte state europene.  Acest concept promovează perspectiva în care spațiile latente dintr-un oraș (abandonate, sub/neutilizate etc) sunt elemente de potențial ce pot fi activate, în ciuda lipsei de resurse a proprietarului (dar cu acordul acestuia), prin implicarea activă a comunității.

Pe parcursul celor 18 luni de proiect, tinerii au fost implicați în ateliere participative și de educație civică, cu scopul de a câștiga cunoștințe despre cum se pot implica în dezvoltarea orașului și de a căpăta încredere în puterea schimbării. Spațiile latente din Făgăraș au devenit, astfel, material de cercetare pentru tineri printr-o metodă de lucru – concepută în mod participativ și și testată în cadrul proiectului – de implicare a cetățenilor în Descoperirea, generarea de Idei, activarea și dezvoltarea instrumentelor de co-Guvernanță, pentru a da viață unor spații abandonate sau subutilizate (Metoda DIG).

Metoda DIG a debutat cu cartografierea participativă și prioritizarea spațiilor abandonate, neutilizate sau neamenajate cu potențial de reconversie funcțională în Făgăraș, a continuat apoi cu ideație pentru creionarea unor idei de revitalizare a acestora pornind de la nevoi, apoi cu mobilizarea comunității pentru a interveni asupra lor și dezvoltarea unor instrumente de co-guvernanță pentru mentenanța acestora pe viitor. Metoda DIG descrisă pe larg și lecțiile învățate pe parcurs pot fi parcurse în Ghidul realizat la finalul proiectului, accesibil aici.


Proiectul a luat naștere sub egida www.incredereinfagaras.ro, o platformă de reflecție și acțiune înființată în 2015 de MKBT pentru revitalizarea zonei Țării Făgărașului, care lucrează pe 4 teme: Locuire, Antreprenoriat social și diaspora, Re-activare de spații abandonate sau neutilizate și Identitate locală și turism.

Acest proiect a fost posibil prin sprijinul financiar al Active Citizens Fund Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, precum și prin sprijinul generos oferit în natură dar și financiar din partea a numeroase organizații și firme locale.

Mai multe proiecte​