Între 16.09.-19.09.2024 am organizat o tabără de învățare despre interpretarea de patrimoniu, sub îndrumarea Valyei Stergioti, pentru cele 7 organizații din „Deschis! Program de capacitare și mentorat pentru revitalizarea de patrimoniu construit latent.” Ne-am întâlnit la Saschiz, la poalele cetății țărănești și peste stradă de biserica evanghelică fortificată (ambele construite în sec. al XIV-lea, clasate acum ca monumente istorice), la HubONG Saschiz, Centrul de Resurse pentru Comunitate.
A fost prima dată când ne-am întâlnit cu toții față-n față, în acest program început în primăvara 2024 și întins pe trei ani—vreo 25 de oameni care au în custodie și în grijă clădiri, chiar situri întregi de patrimoniu. Am fost și rămânem energizați de efervescență grozavă care se creează cu oamenii care au preocupări și misiuni complementare, dar și temeri sau obstacole similare; provocările pe care le întâmpinăm sunt cam aceleași, în aproape toate comunitățile în care lucrăm: scepticism, inacțiune, lipsă de convingere sau de colaborare. Ce important e totuși să știm că există atenție din mai multe părți îndreptată către patrimoniu și că nu trecem singuri prin provocări, ci putem conta pe sprijinul, elanul și ideile celorlalți.
Interpretarea de patrimoniu este un act educativ care stimulează gândire critică și apropiere
Interpretarea de patrimoniu propune încă un nivel de înțelegere și de comunicare a patrimoniului și se subscrie astfel abordărilor integratoare care implică și explică lumi întregi, la baza cărora stau deodată oameni, locuri, obiecte, valori, povești, relații și diverse feluri de expresie. Interpretarea este un act educativ revelatoriu care trebuie să producă rezonanță, dialog și să stimuleze un comportament civic de atenție și grijă (stewardship), nu doar să transmită informații factuale sau să instruiască într-o direcție prestabilită. Prin lentila pedagogiei critice și a abordărilor de tip place-based, interpretarea devine un instrument care oferă mare libertate și deschidere în a facilita experiențe noi de conectare cu patrimoniul—inclusiv pentru grupuri sociale adesea marginalizate în scrierea istoriei și în utilizarea patrimoniului, cu atât mai mult cu cât interpretarea are rolul fundamental de a lega patrimoniul de contexte contemporane relevante.
Interpretarea este revelație bazată pe informație.
Interpretarea trebuie să producă un AHA moment care să fie susținut în experiența de vizitare, pe care Valya ne sugerează să o fundamentăm într-o abordare multidemensională de tipul 3H: Heads, Hearts, Hands; să integrăm deci 1) gândirea critică și cunoașterea factuală, 2) conexiunea emoțională și empatia și 3) interacțiunea directă și practică. În acest fel, experiența de vizitare capătă profunzime și poate deveni transformatoare, iar patrimoniul—relevant, viu, accesibil.
În crearea acestor experiențe de vizitare, trebuie să reflectăm la cum putem crea o apropiere reală între om și patrimoniu, cum ne adaptăm la public și la întrebările sau curiozitățile sale, cum putem implica audiența în subiectul pe care ni-l propune obiectul de patrimoniu, cum inspirăm atenție și grijă față de viitor și cum rămânem relevanți în contextul cultural actual. Și să facem toate astea, fără a ne asuma o poziție din care instruim sau suntem prea didactici. Totuși, asta nu înseamnă să încurajăm revizionismul istoric lipsit de argumente legitime, ci mai degrabă să provocăm o înțelegere subiectivă a valorii patrimoniului, astfel încât acesta să fie apreciat și îmbrățișat de public. Nu-i ușor, dar e un exercițiu care trebuie făcut dacă vrem să onorăm istoria, locurile și comunitățile din jurul patrimoniului și să le revelăm unicitatea și valoarea pentru vizitatori, în contextul actual.
Am plecat cu acest gând din tabără, care sperăm să deschidă mai departe și alte minți: suntem vremelnici; nu putem duce și îngriji patrimoniul decât alături de alți oameni, de comunitate—atât de necesară și de valoroasă în tot ceea ce facem.
Mulțumim Primăriei Saschiz și Asociației Vecinatatea Femeilor din Saschiz, care ne-au fost gazde și ghizi prin Saschiz, la fel și celorlalte organizații care sunt atât de prezente și de deschise în programul nostru…Deschis!
*Această vizită face parte din programul extins Heritage Stewardship Support Program, finanțat de Romanian-American Foundation și implementat de MKBT, în parteneriat cu Synerb.
*Printre poze sunt și secvențe de la vizita de studiu la Wildlife Center Angofa, cu Colinele Transilvaniei