Ziua Porților Deschise pe situl industrial Triaj- Mociur-Valea Țerovei

Finalizat

În ultima vineri din aprilie 2024, am deschis porțile sitului industrial Mociur-Triaj-Valea Țerovei, alături de Primăria Municipiului Reșița, ADLR – Agenția de Dezvoltare Locală Reșița, Muzeul Cineastului Amator și inițiativa muzeală Colecția Industrială Mociur. Ne-am dorit să oferim oportunitatea cetățenilor din toate categoriile de vârstă să (re)descopere trecutul industrial al acestei zone, precum și perspectivele sale actuale și viitoare de dezvoltare.

Situl industrial Mociur-Triaj-Valea Țerovei este cea mai amplă zonă contiguă industrială a Reșiței, având peste 180ha. Multe dintre uzinele din acest perimetru au fost dezafactate: turnătoria, forja, aglomeratorul, uzina cocso-chimică.

Orașul este în plină transformare. Industriile vechi au lăsat loc celor noi, mai curate și mai avansate din punct de vedere tehnologic, racordate la noile cerințe globale. Investiții publice sunt în curs de implementare sau planificate, în perspectiva unor (noi) transformări. Amplul spațiu ocupat odinioară de marile uzine lasă loc noilor modele și direcții de dezvoltare urbană: noi căi de acces, noi zone de dezvoltare rezidențială și comercială, noi facilități educaționale.

Ziua porților deschise a inclus:

>> întâlnire cu mediul de afaceri activ în zonă pentru prezentare și consultare cu privire la perspectivele de dezvoltare a zonei;
>> expoziție pentru publicul larg cu fotografii de arhivă despre uzinele care se aflau odinioară pe sit, perspectivele de dezvoltare și investițiile în curs sau planificate;
>> tururi ghidate;
>> vizită la MIC – Colecția Industrială Mociur și demostrație de turnare de metal;
>> proiecții de scurtmetraje Sahia despre uzinele reșițene organizată de Muzeul Cineastului Amator la Salonul de Artă și Industrie

Urmează doi ani de lucru cot la cot cu Primăria Reșița pentru găsirea unei viziuni și pentru crearea de sinergii pentru regenerarea urbană a zonei. Un proces greu, dar incitant. Complex, dar necesar, dorit, viabil.

__
Acest eveniment face parte din proiectul ReInd-BBG: Reindustrialization following the Brownfiled better than Greenfield Principle, finanțat prin Programul Interreg Danube Region.

Mai multe noutăți