În 2021 s-au împlinit 250 de ani de la intrarea în funcțiune a primului furnal din Reșița. A fost un an cu o încărcătură simbolică importantă și un moment prielnic pentru locuitori de a reflecta la momentele care au marcat devenirea orașului, dar și de a se re-conecta la memoria acestuia. Este, totodată, și un prilej bun de a redefini narațiuni și perspective ale comunității asupra patrimoniului industrial local, de a cultiva atașament, mândrie locală și de a propune un exercițiu de reflecție asupra viitorului său.
Pentru a marca cei 250 de ani de industrie, Asociația Make Better, în parteneriat cu Arhiva Etnologică de Imagine (divizie a Muzeul Țăranului Român) și Muzeul Cineastului Amator din Reșița, și-a propus cercetarea și colectarea acestor memorii și arhive într-un muzeu digital dedicat Reșiței. Prin acest demers, vor fi cartate poveștile devenirii cartierelor și industriei orașului, prin digitizarea și publicarea de materiale arhivistice multi-media, și vor fi documentate povești ale oamenilor, evenimente și organizații definitorii în memoria și transformarea orașului.
Platforma „Muzeul Virtual Reșița – 250 de ani de industrie” – muzeulvirtualresita.ro – va continua să se dezvolte cu noi funcțiuni și conținut care să sprijine celebrarea patrimoniului industrial și regenerarea urbană a orașului. În decursul anului 2021, avem în plan și testarea de rute tematice și amplasarea unor panouri informative prin oraș, care au rolul de a facilita explorarea fizică a orașului în tandem cu cea a muzeului virtual.
Muzeul este prima etapă dintr-un proiect ambițios pe termen lung, gândit de Asociația Make Better împreună cu autoritățile și comunitatea locală, acela de a construi un Laborator de Inovare Urbană. Scopul LAB-ului va fi să conecteze Reșița la rețele naționale și globale de know-how și în regenerare urbană și să mobilizeze energii noi spre oraș.
Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Primăria Municipiului Reșița.
Implicarea MKBT în Reșița a început în 2016, când am început inventarierea și documentarea situației siturilor și patrimoniului industrial din oraș, am prospectat soluții de reconversie a terenurilor și clădirilor subutilizate sau abandonate și am coordonat un proces partifipativ de planificare a regenerării urbane a cartierelor marginalizate din oraș. Mai multe detalii despre începutul activităților MKBT: Make Better în Reșița, citiți aici.