Proiectul „Valorificarea spațiilor abandonate pentru dezvoltarea ecoturismului local” (iunie 2022-iulie 2023) abordează potențialul neexploatat al spațiilor abandonate degradate din destinațiile de ecoturism din România. Pornim de la premisa că sprijinirea revitalizării unor astfel de active latente poate genera beneficii multiple: catalizarea de activități antreprenoriale și culturale, conservarea patrimoniului, îmbunătățirea peisajului, cultivarea mândriei locale și a capitalului social.
Acest demers este finanțat de Romanian – American Foundation (RAF) și contribuie la programul mai amplu de „Dezvoltare a destinațiilor de ecoturism în România”, dezvoltat de RAF împreună cu Fundația pentru Parteneriat și Asociația pentru Ecoturism din România.
Într-o primă fază a proiectului, vom explora tipologii de active latente în cele șapte destinații de ecoturism susținute în cadrul programului: Colinele Transilvaniei, Pădurea Craiului, Țara Hațegului – Retezat, Eco-Maramureș, Țara Dornelor, Ținutul Zimbrilor – Neamț și Băile Țușnad. Vom explora, în egală măsură, idei și inițiative locale legate de potențiale noi utilizări și planuri de revitalizare pentru astfel de spații. Vom căuta să înțelegem nevoile actuale de spații ale comunităților locale, astfel încât potențialele procese de reconversie funcțională și revitalizare să se potrivească cu acestea. Rezultatele proiectului vor prospecta oportunitatea dezvoltarii de mecanisme de sprijin pentru revitalizării activelor latente.
Pe tot parcursul acestui proiect, vom oferi cunoștințe și resurse de networking actorilor locali din destinațiile de ecoturism care sunt implicați– sau ar fi interesați să inițieze – inițiative de revitalizare a unor spații latente.
Actualizări:
- Răsfoiește publicația „Valorificarea culturală, antreprenorială și civică a spațiilor latente din România”(LINK)
- Află mai multe despre Latent/Emergent (LINK) comunitatea de practică și învățare pornită de MKBT, la începutul anului 2023, care acum numără peste 60 de membri.
- Urmărește aici sesiunile de învățare și schimb de experiență (LINK), din cadrul Latent/Emergent.