2024 a fost un an foarte special la MKBT—în primăvară, am împlinit 10 ani de activitate. Cu ocazia asta, ne-am luat timp să facem retrospectiva acestui deceniu într-un raport cuprinzător, să așternem lecțiile învățate, să ne gândim la misiunea noastră în lumile în care activăm și să facem și o mare schimbare: avem site nou! Printre toate acestea, ne-am continuat proiectele sau am început unele noi, ne-am lărgit și diversificat rețelele de lucru în țară și în afară, precum și aprofundat relațiile cu organizații locale, și am contribuit cu expertiză și înțelegere locală la conferințe internaționale.
Iată o scurtă trecere prin activitatea noastră din 2024; iar mai jos, câteva recomandări de conținut, de răsfoit în vacanța de iarnă.
- Am sprijinit implementarea proiectelor comunitare gândite de grupurile civice formate din tineri (în Urlați) și de mame (în așezarea informală Mimiu, Ploiești), care vor contribui la o tranziție mai justă în regiunea Prahova, conform viziunii create de acestea;
- Am vorbit despre cum pot fi sprijiniți tinerii să devină agenți ai schimbării mediului în care trăiesc, în baza experienței de lucru din Urlați, la conferința Learnings / Unlearnings, din Stockholm;
- Am fost invitați ca speakeri la două evenimente „BOLSTER regional policy dialogue”, axate pe experiențele din România și Bulgaria legate de implicarea grupurilor marginalizate în tranziția justă; am povestit despre narațiunile locale legate de tranziția justă din Prahova și despre cum sensurile pe care le atribuim unui proces influențează capacitatea și dorința de a fi agenți ai schimbării în acel proces, la RSA (Regional Studies Association Annual Conference);
- Am participat ca speaker și facilitatori la sesiunea participativă numită „Should I stay or I should go?” din cadrul European Week of Regions and Cities pentru a încuraja conversații despre ingredientele care fac un oraș mic să fie atractiv în contextual tranziției juste și nu numai;
- Am organizat „Ziua porților deschise pe situl Mociur-Triaj-Valea Țerovei”, oferind oportunitatea reșițenilor de toate vârstele să (re)descopere trecutul industrial al acestei zone, precum și perspectivele sale de dezvoltare—în contextul în care, în următorii ani vom lucra împreună cu Primăria Reșița la a contura o viziune și la crea sinergie pentru regenerarea urbană a zonei. Am sprijinit, totodată, organizațiile din jurul a alte șase situri industriale situate în bazinul Dunării să organizeze evenimente similare.
- Am ținut patru traininguri pentru autoritățile publice implicate în procese de regenerare a siturilor industrial de-a lungul Dunării, parte din consorțiul internațional al proiectului, despre cum să pregătești siturile industriale abandonate pentru investiții și investitori, cum să implici comunitățile locale în procesele de regenerare urbană, cum se analizează un sit de tip brownfield și cum se pot organiza evenimente de tip „Open Doors” pentru a aduce comunitatea locală în jurul demersurilor de revitalizare a unui sit.
- Am vizitat și învățat de la două proiecte ample de regenerare urbană din Viena.
- Am început să sprijinim Asociația Parcul Natural Văcărești în a gândi și implementa procese de implicare a comunității și a altor părți interesate în activitatea de prezervare și promovare a cinci arii naturale urbane, în București.
- Am organizat întâlniri de lucru și consultări în jurul Pădurii Băneasa benefice introducerii unor direcții strategice legate de biodiversitate în documentele de planificare a orașului, dar și în sprijinul procesului de planificare strategică a asociației pentru următorii 10 ani.
Heritage Stewardship Support Program (HSSP)
„Deschis! Program de capacitare și mentorat pentru revitalizarea de patrimoniu construit latent.”
- Am început „Deschis!” cu șapte organizații selectate în urma unui apel dedicat, cu care lucrăm la articularea unei viziuni și a unei strategii de revitalizare, precum și la planul de a le îndeplini;
- Am fost în vizită pe teren la toate cele șapte organizații pentru a înțelege în profunzime mediul, tipologiile de patrimoniu, stilurile de lucru și pentru a întâlni parteneri sau colaboratori ai organizațiilor;
- Am organizat tabăra de interpretare de patrimoniu, cu Valya Stergioti, despre care am scris mai multe aici: https://mkbt.ro/news-item/interpretarea-de-patrimoniu-principii-ganduri-si-tabara-de-invatare/
Comunitatea de practică Latent/Emergent
- Am organizat două sesiuni de învățare și schimb de experiență, despre 1)cum folosim analiza rețelelor sociale pentru a ilustra puterea colaborării și pentru a o consolida și despre 2) arhiva ca resursă vie în imaginarea coelctivă a viitorului, ambele disponibile aici: https://mkbt.ro/resource/latent-emergent-sesiuni-deschise/
- Numărul membrilor a crescut la >60, iar sesiunile noastre atrag din ce în ce mai mulți oameni din afara comunității. Urmează să implicăm mai mult comunitatea în organizarea sesiunilor și în propunerea de teme de învățare și de invitați.
- Ne-am dorit să aducem conversația despre transformarea Reșiței mai aproape de oameni, în stradă. Am organizat Fantasticul Funicular: Ultimul an în straie vechi, un eveniment în format Street Delivery dedicat funicularului, înainte de renovare și conversie într-un nou spațiu de promenadă.
- Alături de UrbanEye Film Festival am creat dialog și apropiere cu și între oameni, folosind pentru asta impulsuri diferite: intervenții în spațiul public pentru a-l (re)da oamenilor și filmul ca pretext pentru reflecție despre timpurile prin care trece orașul.
- Am colaborat cu o mulțime de parteneri locali, regionali și naționali, printre care: Muzeul Cineastului Amator, D. Proiect, Fundația Comunitară Banatul Montan, Bike Attack, We Wilder, UrbanEye Film Festival, Salonul de Artă și Industrie și, nu în ultimul rând, Primăria Reșița.
Am lucrat și la conținut foarte bun, prin prisma proiectelor pe care lucrăm și a provocărilor pe care le adresăm. Recomandăm:
LOCUIRE
>>> Articol: Anatomia unei relocări: Facerea și desfacerea fostelor locuințe muncitorești
>>> Podcast: Conversații despre Locuire: Episodul 4 Anatomia unei relocări.
ACTIVE LATENTE
>>> Broșura Valorificarea culturală, antreprenorială și civică a spațiilor latente din România (profiluri de echipe și organizații active în revitalizarea de patrimoniu latent)
ORAȘ-NATURĂ
>>> Articol despre soluții place-based în tranziția justă, în contextul proiectului BOLSTER (engleză)
LECTURĂ PLĂCUTĂ, SĂRBĂTORI FERICITE ȘI CÂT MAI MULTĂ LINIȘTE.